Počeo Evroprajd, šetnja 17. septembra

Bujanovac, 13. septembar 2022. (foto Tanjug/N1 screenshot) – Podizanjem zastave Evroprajda ispred Palate “Srbija” u Beogradu, u ponedeljak je zvanično otvorena ta manifestacija. Organizatori poručuju da će svi programi biti održani, uključujući i šetnju.

Koordinator Evroprajda, Goran Miletić rekao je da su LGBT prava koja će biti garantovana zakonima potrebna Srbiji, u čemu će, kako je dodao, održavanje Evroprajda pomoći.

– Evroprajdom Beograd će pokazati da je grad otvoren za sve, jednak za sve, da je grad promena i da prava svih moraju da budu zagarantovana – rekao je Miletić.

U anketi Bujanovačkih od pre nekoliko dana, ogromna većina čitalaca izjasnila se protiv održavanja Evroprajda.

Bujanovčani o Paradi ponosa: Samo nam još to fali

Kako prenosi RTS, Miletić je naveo da od Skupštine očekuje usvajanje zakona o istopolnim zajednicama.

Naglasio je da je ovo prvi put da je zastava podignuta ispred jedne institucije i da tim činom žele da pokažu da one moraju da urade deo svog posla, jer nema razloga da zakonska pitanja koja se tiču prava LGBT+ zajednice ne budu sprovedena odmah.

Miletić je pozvao sve građane da se pridruže šetnji 17. septembra.

Kuma Evroprajda, Ivana Rašić Sajsi Em-Si porucila je da je ta tema polarizovala društvo i da smo svi svesni koliko je važno da se Prajd održi, jer “to nije samo šetnja, to je edukacija”.

Predsednica Asocijacije Evroprajda, Kristin Gering čestitala je organizatorima na otvaranju Evroprajda i rekla da je to “najvažniji prajd u istoriji dugoj 30 godina”.

Prema najavama organizatora, tokom Nedelje ponosa koja će trajati do 18. septembra biće organizovano više od 130 različitih događaja, a završnica manifestacije trebalo bi da bude šetnja u subotu u 17 časova, za čije se održavanje još čeka odluka države.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *