Za divlje deponije 10 kazni godišnje u Bujanovcu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 13. septembar 2022. – Komunalna inspekcija u Bujanovcu godišnje izda oko 10 prekršajnih naloga za bacanje smeća na javnim površinama. Kažnjavanje sledi ako se lice zatekne da baca smeće van mesta predviđenog za to i po prijavi građana, rečeno je Bujanovačkim u opštinskom  Odeljenju za inspekcijske poslove.

Bujanovačke su razgovarale sa komunalnim inspektorom Ibrom Idićem nakon što je direktor komunalnog preduzeća Ruždi Halili izjavio da je komunalna inspekcija nadležna da istražuje ko baca smeće na ulici.

Komunalac sklanja kontejnere, na ulicama deponije, direktor kaže da Bujanovačke dramatizuju

Prema rečima Idića, komunalna inspekcija je nadležna za očuvanje čistoće na javnim površinama, ali ne i za kontrolisanje bacanja smeća na privatni posed.

U Odluci o komunalnom uređenju opštine Bujanovac iz 2018. godine stoji da su javne površine “ulice, trotoari i skverovi, putevi, staze i prolazi, parkovi, parking prostori, sportski i zabavni tereni, mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci…”

U očiglednim stvarima narušavanja komunalnog reda, manjeg obima i značaja i kada inspektor zatekne lice u vršenju prekršaja, dodaje on,  komunalna inspekcija je ovlašćena da izda prekršajni nalog.

– Bacanje kućnog i drugog otpada van mesta predviđenog za bacanje smeća, npr. van kontejnera ili posuda kažnjava se fiksnom novčanom kaznom, ali najpre upozorimo prekršioce i naredimo da sklone smeće i očiste površinu – kaže Idić.

U drugim slučajevima, kako je rekao, identifikuju prekršioca putem kamera ili pretraživanjem smeća i prekršajni nalog šalju na kućnu adresu.

– Banke i privatne firme imaju kamere, a ako nema kamera onda pretražujemo po smeću, jer se uvek nađe neka priznanica ili račun na osnovu kojih saznamo podatke i onda šaljemo prekršajni nalog na kućnu adresu – kaže Idić.

Naglasio je da su predviđene novčane kazne od 5.000 dinara za fizička lica, odnosno nešto više za preduzetnike i pravna lica koja bacaju smeće van mesta određenog za to.

– Inspektori i komunalni redari su svakodnevno na terenu i godišnje se izda oko 10 prekršajnih naloga za bacanje smeća van kontejnera, rekao je Idić.

Iz opštinskog Odeljenja za inspekcijske poslove apeluju na građane da uz dokaz fotografijom ili navođenjem imena, svakog ko baca smeće na ulici, prijave na email adresu inspekcija@bujanovac.rs.

Mini deponije i razbacano smeće na gradskim ulicama je slika koja se svakodnevno može videti u centru Bujanovca i okolini, o čemu naš portal redovno piše.

Staranje i nadzor nad održavanjem čistoće na površinama javne namene u naseljenom mestu opštine Bujanovac, prema gore pomenutoj opštinskoj Odluci, u nadležnosti je JP “Komunalac”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *