Roditelji učenika OŠ „B. Radičević“ i dalje plaćaju udžbenike, iako mogu da dobiju besplatne

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 15. septembar 2022. – U bujanovačkoj Osnovnoj školi “Branko Radičević” u toku je podela besplatnih udžbenika koje za đake iz posebnih kategorija obezbeđuje Ministarstvo prosvete. Ostali đaci ni ove godine neće koristiti besplatne udžbenike Fondacije “Alek Kavčić”.

Nastavnici su ponovo dali prednost udžbenicima izdavačkih kuća Logos i Vulkan.

Nastavnici odlučili, u školi B. Radičević bez besplatnih udžbenika

Pravo na besplatne udžbenike iz Ministarstva imaju učenici iz porodica koje su primaoci socijalne pomoći, đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji se školuju po IOP-u, i učenici koji su u porodici treće dete.

Ove školske godine pravo na besplatne udžbenike ima 459 učenika.

– Od prvog do četvrtog razreda svi udžbenici za đake iz posebnih kategorija su podeljeni. Ostalo je nešto malo da se podeli učenicima viših razreda – kaže za Bujanovačke Biljana Mitić, bibliotekarka u osnovnoj školi.

Bujanovačke su ranije pisale da je za roditelje školaraca najozbiljnija stavka kupovina udžbenika, jer se kompleti knjiga za osnovce u nižim razredima kreću do 9.000, a za đake viših razreda do 16.000 dinara.

Roditelji su tada naveli da im je za celokupnu pripremu za polazak u prvi razred potrebno oko 20.000 dinara, što je pola plate.

Od Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu 782 prvaka u ove tri opštine su dobila besplatan školski pribor i rančeve.

Direktorka Koordinacionog tela podelila rančeve prvacima u Kleniku




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *