Vranjski maratonac smislio način za zaradu, zatrpao poverenika zahtevima

Bujanovac, 16. septembar 2022. – Udruženje za zaštitu prava građana “Referenca” iz Vranja, čiji je pravni zastupnik  Ivan Stanković, bivši većnik u Vranju, među onima koji su od avgusta Povereniku za informacije od javnog značaja poslali više od 5.000 žalbi, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CINS). Poverenik Milan Marinović kaže da je ovo novi način na koji se zloupotrebama može doći do novca iz budžeta.

Posao Poverenika za informacije od javnog značaja je da odlučuje o tome da li će građani dobiti informacije koje razna ministarstva, opštine, javna preduzeća i drugi ne žele da im daju.

Iako godišnje ova institucija u proseku primi oko 4.000 žalbi, ove godine su ih za otprilike mesec dana dobili oko 5.000.

Naime, sve žalbe su stigle iz Vranja i to od četiri osobe i udruženja “Referenca”, na čijem čelu je Ivan Stanković, nekadašnji vranjski funkcioner, a koje je, kako CINS otkriva, poslalo nešto više od 400 žalbi.

Stanković, koji je u javnosti poznat i kao maratonac, u kratkom razgovoru za CINS rekao da je njegovo udruženje poslalo “nešto sitno žalbi”, te da mora da proveri o kom broju je tačno reč.

Novinarki je spustio slušalicu i posle toga na pozive više nije odgovarao, navode iz CINS-a.

O ostalo četvoro koji su slali žalbe nema više podataka, osim da neki od njih dele iste adrese.

Poverenik Milan Marinović sumnja da im je namera da žalbama preopterete rad ove institucije u nadi da neće stići da reši žalbe u roku.

Naime, ako se žalba ne reši na vreme, oni potencijalno mogu da tuže Poverenika Upravnom sudu i da traže da im se na kraju postupka isplate troškovi advokata, odnosno podnošenja tužbe.

– U tom slučaju tužba bi bila osnovana, a naplata troškova advokata sigurna para. Da je reč o zloupotrebi ukazuju I zahtevi koje su slali institucijama. Žalili su se čak i u slučajevima kad dobiju odgovor – kaže poverenik.

Bujanovačke su ranije pisale da se na “meti” Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i njegovoj zloupotrebi, našla i Mesna zajednica Ljiljance, kojoj je traženo da pruži informaciju o broju zaposlenih na neodređeno vreme.

Predsednik MZ Ljiljance Slavoljub Ristić rekao je tada za Bujanovačke da je “cilj zahteva da se dušebrižnici okoriste” jer će, ako ne odgovore na zahtev biti novčano kažnjeni, dodavši da će mesne zajednice imati slične probleme u nedogled, ako se nešto ne promeni u aktuelnom zakonu.




One thought on “Vranjski maratonac smislio način za zaradu, zatrpao poverenika zahtevima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *