Biljana Đorđević: Šetaćemo bez obzira na sve, podrška organizatorima Europrajda 2022

Bujanovac, Beograd, 17. septembar 2022. – Bujanovčanka Biljana Đorđević, narodna poslanica koalicije Moramo, rekla je da ta poslanička grupa daje punu podršku organizatorima Europrajda i čitavoj LGBTIQ+ zajednici.

“Šetaćemo bez obzira na sve. To je osnovno pravo svih nas”, rekla je ona.

Dodala je da je sloboda okupljanja u Srbiji već duže vreme ugrožena, što se vidi iz poigravanja sa otkazivanjem Europrajda.

Na srpskoj političkoj sceni hrabrosti da svoje simpatizere pozovu na šetnju u subotu imali su samo levo-zelena koalicija okupljena oko Koalicije Moramo i Pokret slobodnih građana, piše portal Vreme.

Da niko nije slobodan dok nisu slobodni svi, stava je i Pokreta slobodnih građana. Uprkos zabrani okupljanja, PSG će u subotu biti sa građanima Srbije drugačije seksualne orijentacije i “braniće njihovo pravo na različitost i ravnopravnost.

Bujanovčani o Paradi ponosa: Samo nam još to fali

Organizatori su najavili da će se učesnici okupljati od 16 časova ispred zgrade Ustavnog suda, a od 17 časova će se kretati Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom i Ulicom Ilije Garašanina, a šetnju će završiti ispred Stadiona „Tašmajdan“ gde će se potom održati koncert.

Istovremeno, kako javlja N1, oko crkve Svetog Marka u Beogradu okupljaju se i protivnici održavanja Europrajda, koji nose krstove i ikone.

Mediji javljaju da se u centru Beograda nalaze jake policijske snage.

Upravni sud odbio je tužbu organizatora „Evroprajda“ kojom se osporava odluka MUP-a da se šetnja u okviru ove manifestacije, planirana za danas u Beogradu, zabrani.

Koordinator Evroprajda Goran Miletić i Uroš Tanacković iz organizacije Evroprajd 2022 ocenili su u Novom danu na TV N1 da, pošto se MUP nije oglasio o novoj ruti šetnje u okviru Evroprajda, učesnici ove manifestacije će šetati po toj novoj ruti. Ukoliko dođe do zabrane druge rute šetnje, Miletić je najavio protest protiv takve odluke policije.

Pored ove, u beogradu se u subotu održavaju još tri manifestacije.

Ispred Doma Narodne skupštine već je završena svečanost promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Kako javlja RTS, od 13 sati održava se vožnja bolida Formule 1 (Red Bull F1 Showroom). Trasa vožnje je od Studentskog trga, preko Trga republike i Terazija do Trga Slavija zbog čega je taj deo grada zatvoren do nedelje.

Počeo Evroprajd, šetnja 17. septembra




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *