Biće grejanja u Bujanovcu, ali mora da poskupi

Piše: D. Stošić

Ruždi Halili

Bujanovac, 20. septembar 2022. – U Bujanovcu neće biti odlaganja početka grejne sezone (15. oktobar), ali iz JP “Komunalac” poručuju do će do kraja godine grejanje poskupeti.

-Prošle godine smo od Opštinskog veća tražili povećanje cena i dobili smo saglasnost za povećanje od 10 odsto, ali to ne znači da nećemo tražiti opet. Pre Nove godine mora biti korigovana cena – kaže za Bujanovačke Ruždi Halili, direktor komunalnog preduzeća.

Za koliko bi računi korisnika grejanja iz toplane ovoga puta mogli da budu uvećani, Halili nije mogao da precizira objašnjavajući da cena zavisi od kretanja na tržištu energenata.

– Nabavna cena mazuta je prošle godine bila 67 dinara,  a sada je 115-120 dinara, skočila je i do 100 odsto, pa će cena grejanja zavisiti od kretanja na berzi energenata – navodi Halili.

Govoreći o zalihama mazuta, rekao je da komunalno preduzeće ima 15 tona koje su ostale na zalihama od prošle godine, a da se isporuka oko 50 tona očekuje za desetak dana.

– Izvršena je nabavka 80 tona do januara. Posle januara mora biti druga javna nabavka i zavisiće od sveukupne situacije na tržištu energenata. U kontaktu smo sa dobavljačem da isporuka 50 tona bude za nekih desetak dana – kaže direktor.

Potvrdio je da je tehnički sve spremno za početak grejne sezone tako da neće biti odlaganja.

–  U toku leta smo vršili neke remonte i radili na pripremi, pa neće biti problema i na vreme ćemo početi sa grejnom sezonom – zaključuje on.

Prema sadašnjem cenovniku komunalnog preduzeća, centralno grejanje domaćinstva plaćaju 154 dinara po metru kubnom, ustanove 316 dinara, dok privredni subjekti 473 dinara po metru kvadratnom.

U razgovoru sa stanarima zgrade “Soliter” koja koristi usluge gradske toplane saznali smo da na godišnjem nivou račun za grejanje iznosi oko 850 evra za stan od 60 metara kvadratnih.

Pored zgrade “Soliter”, toplotnom energijom iz gradske toplane snabdeva se Srednja škola “Sveti Sava”, Dom kulture, Biblioteka, Sud i zgrada Opštine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *