Bujanovački lovci slave 90 godina Udruženja „Golub“

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 21. septembar 2022. (foto arhiva) – Lovačko udruženje „Golub“ iz Bujanovca, jedno od najstarijih udruženja građana u gradu, u oktobru proslavlja 90 godina od osnivanja. Predsednik Nenad Kostić ističe da su bujanovački lovci čuveni po lovu na vuka i da će ovaj značajni jubilej obeležiti prigodnim programom, a očekuju i goste iz regiona.

– Naši lovovi na vuka su čuveni, kao i druženja sa našim gostima, kako iz zemlje tako i iz okruženja. Kao udruženje smo otvoreni za sve dobronamerne lovce – kaže Kostić.

Ističe da je Lovačko udruženje osnovano 1932. godine od strane viđenijih ljudi, domaćina i trgovaca iz tog perioda tako da je jedno od najstarijih udruženja građana u gradu.

Uz bogat muzičko zabavni program iz udruženja najavljuju i goste iz Lovačkog saveza Srbije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

Čuvari prirode i ljubitelji lova ovaj jubilej proslaviće 8. oktobra u bujanovačkom restoranu “Keče”.

Nikola Veljković, upravnik lovišta, kaže da se u udruženju posebno vodi računa o edukaciji i podizanju svesti kod članova kako u delu lova tako i na očuvanju i uzgoju divljači.

Lovačko udruženje “Golub” gazduje na celoj površini teritorije opštine Bujanovac i to na 46.082,51 hektara, a broji oko 500 članova.

Tereni su od ravničarskog tipa, preko brdovitog, do planina sa preko 1200 metara nadmorske visine.

Od divljači raspolaže zečevima, srnama, lisicama, vukovima, divljim svinjama, sporadično šakalima, kao i prepelicama, grlicama, šljukama, fazanima, golubovima grivašima, poljskim jarebicama i jarebicama kamenjarkama.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *