Opština: Nema razloga za blokadu, rešićemo kanalizaciju u Stepe Stepanovića

Bujanovac, 21. septembar 2022. – Izlivanje kanalizacije i poplave u jednom delu ulice Stepe Stepanovića u Bujanovcu, zbog kojih su meštani najavili i blokadu radova na rekonstrukciji, biće rešeni u dogovoru sa stanovnicima ulice, najavljeno je iz Opštine.

Po rečima načelnice opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj, druga faza rekonstrukcije ulice Stepe Stepanović nastaviće se nakon izgradnje kanala za atmosfersku vodu.

Žitelji Stepe Stepanovića prete blokadom radova u ovoj ulici, traže da im se resi problem kanalizacije

-Reč je o ozbiljnoj investiciji koja mora biti obuhvaćena budžetom i sa predstavnikom žitelja te ulice postignut je dogovor oko procedure i pronalaska trajnog rešenja za taj sokak – kaže Azemović.

Ona ističe da je dogovoreno  da ekipa Odeljenja za investicije i razvoj sa geometrom već sutra izađe teren.

Rekonstrukcija, koja je već počela, radiće se do rešetkastog stuba, dodala je.

-Trebalo je da sa radovima idemo do skretanja, međutim, staće se ranije da ne bi navodili kompletnu vodu, bar u ovoj sezoni –  kaže Azemović.

Sledeća faza, kako je navela, biće najpre izgradnja atmosferskog kanala koji će biti ucevljen, podzemni, a onda će se nastaviti sa drugom fazom rekonstrukcije ulice kako je isprojektovano.

– To je jedino rešenje koje bi bilo tehnički i inženjerski tačno – rekla je ona.

Ono što je neophodno, kako kaže, jeste saglasnost svih žitelja te ulice, a kako se radi o “slepoj ulici” dozvola za kopanje na mestu nekadašnjeg kanala biće potrebna i od vlasnika privatne imovine.

– Onog trenutka kad dobijemo saglasnost svih tih ljudi i od onih gde voda treba da izađe Opština kreće da projektuje. Atmosferska kanalizacija se ne može napamet raditi, bez snimaka, a pogotovo ne možemo kroz privatno zemljište – rekla je Azemović.  

Pojašnjava da je nekada tim delom prolazio kanal otvorenog tipa koji je izlazio na bivšu Vardarsku ulicu, ali da je kanal zatrpan.

– Atmosferska kanalizacija ide s jedne  strane, fekalna se vraća sa te druge strane i jedino rešenje bi bila izgradnja kanala, ali zatvorenog tipa. Kanal koji treba da ide u cevima i koji će da odvodi vodu tamo gde je nekad odvodio, kod pijace – navodi načelnica.

Na pitanje Bujanovačkih koji je rok za projektovanje i izgradnja podzemnog kanala, Azemović kaže da to zavisi od trenutka dobijanja saglasnosti i snimanja terena.

– Ne znamo kakvo će stanje biti unutar tog naselja dok geometri ne izađu na lice mesta. Onog trenutka kad dobijemo saglasnosti potrebna je javna nabavka za izradu projektne dokumentacije koja može trajati 15 do 20 dana, a samo projektovanje sa snimanjem mesec do mesec i po dana – dodaje Azemović.

Navela je da para za tehničku dokumentaciju ima, ali da mora da se utvrdi koliko će tačno koštati projekat da bi bilo uvršteno u budžet za 2023. godine.

– Pa da prvo radimo to, a onda nastavak Stepe Stepanovića –  zaključila je načelnica.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *