Nema više produžavanja roka: Za energetsku efikasnost 131 prijava u Bujanovcu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 26. septembar 2022. – Nakon trećeg produžetka roka za sufinansiranje poboljšanja energetske efikasnosti domaćinstava (zamena stolarije, ugradnja kotlova, solarnih panela i izolacija) iz opštinskog i državnog budžeta, prijavio se 131 stanovnik opštine Bujanovac, potvrđeno je našem portalu u lokalnoj samoupravi.

Načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj, Fazila Azemović rekla je Bujanovačkim da je u toku otvaranje prispelih prijava i provera administrativne ispravnosti.

– Nakon objavljivanja preliminarne liste i rešavanja po eventualnim prigovorima građana, sastavlja se konačna lista koja ide na usvajanje na Opštinsko veće – kaže Azemović.

Naglasila je da je Odeljenje za investicije i razvoj preduzelo aktivnu kampanju animiranja stanovništva za učešće u programu i da je u daljem toku postupka nadležna komisija formirana od strane Opštinskog veća.

Ponovo produžen rok za energetsku efikasnost: Para ima, ali Bujanovčani ne konkurišu

Pojašnjava da će komisija obilaziti teren i proveravati stvarno stanje sa svime što je napisano u prijavama.

  Komisija mora da izađe na teren da se uveri da je ono što je napisano u prijavama zaista tako. Kada dobijemo potvrde i izvođača radova i meštana  i da su radovi urađeni kompletno onda komisija izlazi i tek tad se daje potvrda odeljenju finansija da se sredstva mogu isplatiti – navodi Azemović.

Jedan važan korak posle svega ovoga je, dodaje ona, sklapanje trojnog ugovora- Opština, firme i meštani.

Pomeranje roka za prijavu građana za subvencije za zamenu stolarije, postavljanje izolacije, ugradnju kotlova i solarnih panela je, kako kaže, dalo rezultate jer je broj prijava građana opštine Bujanovac veći od obezbeđenih sredstava.

– Dobili smo izuzetna sredstva. Možemo da sufinansiramo oko 107 domaćinstava, a broj prijava je 131. Iskustva drugih opština nam govore da će ljudi u nekom trenutku i iz nekog razloga možda i odustajati, ali svakako smo zadovoljni odzivom građana i nadam se da će svi koji su ispravni sa dokumentacijom proći konkurs – zaključila je ona.

Podsetimo, za Program energetske sanacije izabrano je 8 firmi, od toga 4 iz Bujanovca, a u nekoliko navrata je produžavan i rok za prijavljivanje firmi.

Ukupna planirana sredstva Opštine Bujanovac i Ministarstva energetike i rudarstva za ovu namenu premašuju 13 miliona dinara, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *