Đački dinar za bolje uslove u školi „Sveti Sava“, ali naplata polovična

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 28. septembar 2022. –  Ove godine na ime đačkog dinara učenici bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava” mogu da uplate 300 dinara. I pored simboličnog iznosa, pojedini roditelji negoduju zbog odluke ističući da su dodatno opterećeni troškovima. Iz škole poručuju da se đački dinar uvodi iz pedagoških razloga i da je na dobrovoljnoj osnovi.

Oko 50 odsto učenika bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava” uplaćuje đački dinar. Plaća se na početku godine, nije obavezan, a visinu iznosa određuje Savet roditelja.

Ove godine će se od đačkog dinara kupiti udžbenici.

– Reč je o  simboličnoj sumi od 300 dinara. To je nešto što je vrlo korisno za učenike, jer se sredstva koriste isključivo za poboljšanje njihovih uslova rada. Međutim, naplativost nikad nije maksimalna, jer mnogi učenici nemaju da uplate i niko se ne uslovljava zbog toga, jer nije obavezan – kaže Nebojša Mitić član Saveta roditelja.

Da je koristan za učenike i da je na dobrovoljnoj osnovi, potvrdila je i direktorka škole Biserka Jović ističući da oko 50 odsto učenika izdvoji sredstva za tu namenu.

– Godinama unazad nikada ne prikupimo od svih učenika, ispod 50 odsto učenika uplati. Od nekada pet odeljenja po razredu dešavalo se da dva ili tri odeljenja uplate, ali ne svi učenici. U zakonu piše da to nije obaveza  i ne insistiramo na tome, niti iko snosi posledice zbog neuplaćivanja – pojašnjava direktorka.

Na predlog Uprave škole, Savet roditelja odlučuje u koje će svrhe sredstva od đačkog dinara biti iskorišćena.

Ove godine odlučeno je da se novac upotrebi za nabavku udžbenika koji će obogatiti fond školske biblioteke.

–  Roditelji su doneli odluku da se nabave udžbenici koji će biti u školskoj biblioteci i gde će učenici moći da dođu do literature koju će koristiti u određenom periodu. To je vrlo važno zbog pojedinih učenika koji su u teškoj materijalnoj situaciji i ne mogu da nabave udžbenike – dodaje Mitić.

Na drugoj strani, mišljenja roditelja srednjoškolaca o đačkom dinaru su podeljena.

U razgovoru za Bujanovačke, pojedini roditelji ističu značaj i važnost ovih sredstava za učenike, dok su drugi mišljenja da je to još jedan neopravdan namet za kućni budžet.

–  Mislim da svi možemo da izdvojimo tu sumu na godišnjem nivou, naročito ako znamo da će koristiti našoj deci, a i budućim generacijama. Uplaćuje ko ima, a ako možemo na bilo koji način da doprinesemo zašto da ne – kaže jedan roditelj.

– Kada bi trošak tih sredstava bio vidljiviji i opipljiviji za decu, kada bi deca zaista imala neke koristi od toga, platio bih taj đački dinar. Mislim da do sada ništa konkretno nije urađeno sa tim parama, a što bi zaista služilo učenicima. Samo nam dodatno opterećuju budžet, jer neko nema novca ni za osnovne potrebe – smatra drugi.

 Sa negativnim komentarima roditelja, direktorka Jović se ne slaže i naglašava da su sredstva od đačkog dinara trošena prema odluci Saveta roditelja i da je do sada svaka odluka bila u korist dece.

– Taj novac smo čuvali godinama da bismo sada nabavili knjige, pre toga smo nabavili rekvizite za sport, a sve je to učeniku na raspolaganju. Bilo bi dobro kada bi svi imali tu svest i da svi uplate, jer kada učenik zna da je nešto lično platio biće i odgovorniji prema toj stvari koju je škola kupila za njih, a neće namerno pocepati loptu ili knjigu. To je samo iz tog pedagoškog razloga, a ne da bi škola profitirala ili da bi se roditeljima nametnulo nešto – zaključila je direktorka.

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Bujanovcu učenici ne plaćaju đački dinar.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *