Korona u Bujanovcu miruje, zvaničan kraj epidemije teško pre proleća

Dr Pavlović

Bujanovac, 28. septembar 2022. –  Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Bujanovac je neuporedivo bolja nego što je bila pre oko mesec i po dana. Za poslednja dva dana u Bujanovcu nije registrovan nijedan pozitivan slučaj kovida 19, pokazuju izveštaji Doma zdravlja. Ipak, stručnjaci naglašavaju da je teško očekivati da kraj epidemije bude zvanično proglašen pre proleća.

Prema rečima dr Daliborke Pavlović, direktorke Doma zdravlja u Bujanovcu, sporadičnog zaražavanja korona virusom ima, ali, kako je istakla, brojevi ukazuju na smirivanje epidemiološke situacije.

– U septembru je do sada bilo 69 pozitivnih, dok je u avgustu taj broj iznosio 280. Manji je i broj pregleda u kovid ambulanti tako da smo u mnogo boljoj situaciji nego što smo bili – dodaje ona.

Prema izveštaju bujanovačkog Doma zdravlja, ukupan broj pregleda u kovid ambulanti zaključno sa 27. septembrom je 892, dok je tokom avgusta obavljen 2081 pregled.

Od početka epidemije na teritoriji opštine Bujanovac registrovano je 4648 kovid pozitivnih.

Prim.dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, u razgovoru za portal N1, ocenila je da je nerealno očekivati da će kraj epidemije koronavirusa u Srbiji biti proglašen pre proleća, jer, kako je navela, to zavisi pre svega od eventualne pojave novih sojeva virusa.

Naglasila je i da se  na svakodnevnom nivou i dalje beleži broj novozaraženih od po nekoliko hiljada, da je veliki broj pregleda u kovid ambulantama, da se sporo smanjuje broj hospitalizovanih pacijenata, kao i onih koji su priključeni na respirator.

Podsetila je da je početak epidemije koronavirusa u martu 2020. godine proglasio ministar zdravlja, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

– U skladu sa istim zakonom, uz procenu epidemiološke situacije i uticaju na zdravlje ljudi i društva u celini, Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut i Republička komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, kada se za to steknu zakonski uslovi, može da predloži ministru zdravlja da proglasi prestanak epidemije“, istakla je dr Plavšić za N1.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *