Preko 1000 zahteva u Bujanovcu, evo kako do statusa energetski zaštićenog kupca

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 29. septembar 2022. – Zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca od početka godine podnelo je preko 1000 stanovnika opštine Bujanovac, saznaje naš portal u lokalnoj samoupravi. Zahtev se podnosi u Uslužnom centru lokalne samouprave u periodu od 10 do 14 časova.

Ko ima pravo na umanjenje računa za struju, kome se podnosi zahtev i šta je potrebno od dokumentacije su samo neka od pitanja koja muče građane Bujanovca i okoline, a na koja je redakcija Bujanovačkih pokušala da dođe do odgovora.

Procedura podrazumeva da se građani Bujanovca za zahtevom obrate nadležnima u Opštini i tom prilikom dostave brojna dokumenta kojim dokazuju da su ugroženi.

U prostorijama lokalne Službe dečije zaštite naišli smo na obaveštenje o potrebnoj dokumentaciji, mestu podnošenja i broju podnetih zahteva.

– Za tu vrstu subvencije od početka godine zahtev je podnelo 1062 domaćinstva sa teritorije opštine Bujanovac – rečeno nam je u toj službi.

Građani koji su korisnici dečijeg dodatka, odnosno socijalne pomoći uz zahtev za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, moraju podneti i poslednja rešenja kojim im je utvrđeno pravo na dečiji dodatak, odnosno socijalnu pomoć i poslednji račun za struju.

Potrošači koji imaju bolesnog člana porodice i stekli su naknadu za njegovo izdržavanje moraju podneti fotokopije ličnih karata i zdravstvenih knjižica za sve članove domaćinstva, poslednji penzioni ček ili platni izvod, uverenje iz Mesne zajednice o broju članova domaćinstva i poslednji račun za struju.

Prema Uredbi o energetski ugroženom kupcu iz 2021. godine, pravo na jeftiniju struju ima jednočlano domaćinstvo sa mesečnim prihodima manjim od 15.115,87 dinara, za domaćinstva sa dva i tri člana limit je do 22.008,40 dinara, sa četiri i pet članova do 28.896,39 dinara, odnosno sa šest i više članova neophodno je da su prihodi manji od 36.338,83 dinara.

Važećom Uredbom je predviđeno da energetski zaštićeni kupci mogu bez plaćanja da potroše određeni broj kilovata u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Pa tako, jednočlano domačinstvo tokom cele godine može trošiti bez plaćanja 120 kilovata mesečno, ona sa dva i tri člana 160 kilovata, sa četiri i pet članova 200, a domaćinstva sa šest i više članova 250 kilovata.

Zahtev za sticanje statusa ugroženog kupca sa svom potrebnom dokumentacijom podnosi se u Uslužnom centru u zgradi opštine, na šalteru broj 3, u periodu od 10 do 14 časova.

Početkom godine Ministarstvo energetike i rudarstva najavilo je donošenje nove Uredbe sa izmenjenim uslovima za sticanje statusa energetski ugroženog kupca, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Novi uslovi za jeftiniju struju – lakše do statusa energetski zaštićenog kupca




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *