Arsić: Opštinski budžet i dalje katastrofalan za Srbe

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. oktobar 2022. Odbornik u bujanovačkoj skupštini Stojanča Arsić ocenio je danas na sednici lokalnog parlamenta da je rebalans opštinskog budžeta uzaludna stvar, jer je od samog starta budžet katastrofalan za srpsku zajednicu.

Rasprava o rebalansu budžeta za Arsića je bila dovoljan razlog za prekid bojkota skupštine, kao i kada je na dnevnom redu bio sastav Opštinske izborne komisije.

Drugi srpski odbornici nisu došli na sednicu i bojkot zbog „svealbanske većine“ je nastavljen.

Arsić je ostao pri ranijem stavu da je budžet za ovu godinu katastrofalan zbog raspodele novca za investicije između albanske i srpske zajednice i to ovim rebalansom nije popravljeno.

-Ukupne investicije iz sopstvenih sredstava, po mojoj evidenciji, iznose oko 72 miliona dinara. Srpska zajednica od toga dobija samo 11,5 miliona, a trebalo je 28,9 miliona, po onom odnosu 40:60, 40 odsto za Srbe, 60 odsto za Albance i Rome. Za Albance i Rome, dakle, izdavajate 61 od 72 miliona, što je mnogo više od 60 odsto – rekao je Arsić.

Naglasio je i da su na listi projekata za Srbe neki koji su već odrađeni, ali i oni koji nikada neće biti realizovani, poput trotoara u selu Sveta Petka od 1,7 miliona, koji se čeka od 2018. godine, upitavši ko predlaže projekte za srpsku zajednicu, kad su Srbi isključeni iz lokalne samouprave.

-Neću da dajem nikakav predlog za izmene, jer ovo nema šanse da se popravi. Vi se ovako ponašate dve godine. Poslednji realan budžet je usvjen pre dve godine, posle toga kastarofa. Treba da se probudite i da prestanete da radite ono što ne bi želeli da drugi rade vama – zaključio je Arsić.

Njegove kritike nisu sprečile vladajuću većinu da usvoji predlog rebalansa budžeta, koji sada umesto 2 milijarde iznosi 1,6.

Budžet je umanjen za oko 420 miliona, jer su izbačeni projekti rekonstrukcije škola u Rakovcu i Lučanu i izgradnje sportskih sala u Biljači i Velikom Trnovcu, jer republička Kancelarija za javna ulaganja više nema sredstava, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Opština smanjila budžet za 400 miliona, nema para za rekonstrukcije škola

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *