Lazović: Jugu Srbije potrebna decentralizacija

Bujanovac, 4. oktobar 2022. (foto screenshot JV) – Na jugu Srbije mala grupa ima “jako puno”, a većina “jako malo”, kaže Radomir Lazović, šef Zeleno-levog kluba u Skupštini Srbije. On je istakao da su društvene i ekonomske nejednakosti na jugu  ogromne i da je potrebna potpuna reorganizacija državne uprave i temeljna decentralizacija.

-Jedinice lokalne samouprave namerno i svesno imaju klijentelistički odnos prema vlasti, zavise od transfera novca. Jug je u težoj situaciji zbog velikog raslojavanja. Takve lokalne samouprave su zavisne, nemaju prihode za najosnovnije potrebe – rekao je poslanik Lazović u Nišu, prenose Južne vesti.

Zato predlaže reorganizaciju i decentralizaciju Srbije kao jedno od rešenja.

-Ljudima su potrebni sadržaji da bi ostali ovde, da imaju gde da se zaposle, da parkiraju, da imaju dobar javni prevoz. Lokalne samouprave da imaju svoje adekvatne finansije, da mogu da ulažu u razvojne projekte. Ključno pitanje je ekonomska nejednakost koja je najveća u Evropi – naglašava on.

Predložio je južnjacima da se uključe i kandiduju teme i probleme, a po njegovom mišljenju najveće su – nejednakost, privreda zasnovana na subvencijama i nesamostalnost lokalnih samouprava.

Poslanik Lazović gostujući u Nišu na tribini prošlog utorka najavio je će se Ne davimo Beograd proširiti na celu Srbiju i da će biti formirana zeleno-leva organizacija na nacionalnom nivou.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *