Nema više kombinovanog testa, maturanti će birati predmet

Bujanovac, 6. oktobar 2022. (foto arhiva) – Učenici osmog razreda do 30. decembra treba da se izjasne o izboru predmeta koji će polagati na završnom ispitu umesto dosadašnjeg kombinovanog testa, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Đaci završnog razreda osnovne škole, ali i naredne generacije učenika, izjašnjavaće se o tome koji će test, od pet ponuđenih predmeta, raditi kao treći na završnom ispitu.

Prema saopštenju ministarstva, završni test na kraju osnovne škole obuhvataće pored testa iz srpskog (maternjeg) jezika i matematike i test iz prirodnih ili društvenih nauka po izboru učenika.

Učenici će moći da biraju između nastavnih predmeta Biologija, Geografija, Istorija, Fizika i Hemija.

Promenjen je i koncept bodovanja na testu, pa tako učenik može da ostvari najviše po 14 bodova na testu iz srpskog (maternjeg) jezika i književnosti i matematike, odnosno 12 bodova na trećem testu.

Izjašnjavanje se vrši pisanim putem u školi ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

Iz objektivnih razloga i samo izuzetno, učenici će moći da promene predmet koji će polagati na trećem testu najkasnije do 1. februara 2023. godine i to u školi.

Do sada je polaganje male mature obuhvatalo rešavanje testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti, matematike i kombinovanog testa.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *