HPV vakcinu primilo 13 deteta u Bujanovcu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 7. oktobar 2022. – U Domu zdravlja u Bujanovcu od juna meseca dato je samo 13 doza vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), rečeno je našem portalu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Prema rečima Marije Dimitrijević, glavne medicinske sestre ove ustanove, vakcina se daje u dve ili tri doze zavisno od uzrasta osobe.

– Za uzrast od 9 do 14 godina vakcina se prima u dve doze, a za one od 15 godina i starije u tri doze. Preporuka je da se druga doza primi za šest meseci – kaže ona.

Za četiri meseca od početka imunizacije HPV vakcinu su primila tri dečaka i šest devojčica, od kojih je drugu dozu primilo njih četvoro.

Direktorka dr Daliborka Pavlović je ranije za naš portal govorila o slabom interesovanju za ovom vakcinom i pored svih benefita koje ona pruža.

Bujanovčani neće HPV vakcinu

Podsetimo, sve potrebne informacije o HPV vakcini, njenom značaju, kada se i kako prima roditelji i deca mogu dobiti u školskom dispanzeru.

Imunizacija vakcinom protiv humanog papiloma virusa nije obavezna već preporučena, a najidealnije razdoblje za primanje ove vakcine, prema preporukama lekara, je od 12. do 14. godine za oba pola.

U bujanovački Dom zdravlja početkom juna stiglo je 30 doza vakcina.

Reproduktivno zdravlje mladih: Evo šta roditeljima poručuju lekari Doma zdravlja Bujanovac




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *