Preševo dobija dnevnu bolnicu

Bujanovac, 7.  oktobar 2022. U Preševu će biti izgrađena dnevna bolnica, a postojeći Dom zdravlja će biti proširen. Javna prezentacija urbanističkog projekta, koji je objavljen na sajtu Opštine Preševo, trajaće do 11. oktobra.

U projektu se navodi da nadogradnja i sanacija objekta opšte prakse, odnosno postojećeg Doma zdravlja podrazumeva izgradnju odeljenja pedijatrije i savetovališta.

Inicijativu za otvaranje bolnice u Preševu pokrenuo je Nacionalni savet Albanaca (NSA) još u decembru 2020. godine.

Zahtev se bazirao na Planu od 7 tačaka za rešavanje problema Albanaca na jugu Srbije, koji podrazumeva i pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

-Zdravlje je osnovno ljudsko pravo i Srbija je dužna da svim građanima pruži pristup pravovremenoj, prihvatljivoj i kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti –  rekao je tada predsednik NSA Ragmi Mustafa.

Inicijativu je podržao i tadašnji direktor Doma zdravlja Driton Salihu, o čemu su Bujanovačke takođe pisale.

Salihu: Bolnica u Preševu nije politika već potreba

Dogradnja je predviđena usled zahteva za povećanje kapaciteta objekta i potreba za smeštaj dva odeljenja, pedijatrije i savetovališta, navodi se u projektu.

Dnevna bolnica će biti izgrađena na mestu gde su sada garaža i perionica, a za pacijente je predviđeno ukupno 26 kreveta.

Projekat možete videti OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *