NSA traži međunarodni monitoring popisa u Medveđi

Piše: N. Stevanović

Ragmi Mustafa

Bujanovac, 12. oktobar 2022. Nacionalni savet Albanaca (NSA) zatražio je u sredu međunarodni monitoring procesa popisa stanovništva u opštini Medveđa.

Kako kaže predsednik NSA Ragmi Mustafa, savet zahteva “međunarodno i nezavisno praćenje procesa u opštini Medveđa zbog neispunjavanja normi popisa stanovništva”

Do ovakvog zahteva je došlo, navodi Mustafa, nakon što su čelnici Opštine Medveđa odbili zahteve NSA, ali i zalaganja Misije OEBS-a, Evropske unije i Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

-Opština Medveđa ima samo 3 Albanca od 21 popisivača. Dva popisivača koji znaju albanski jezik nisu raspoređeni u naselja u kojima je skoncentrisano albansko stanovništvo. Opština Medveđa nije obezbedila  asistenta za prevod u albanskim naseljima, a prema našim saznanjima, popisivači ne vrše popis po pravilima i prema podacima koje daju ispitanici – navodi Mustafa.

Navodno, lokalna popisna komisija ne sprovodi direktive Republičkog zavoda za statistiku.

-Takođe, ne razmatra zahteve člana lokalne popisne komisije iz NSA i ignoriše zahteve popisivača koji znaju albanski jezik da budu raspoređeni u naseljima u kojima su skoncentrisani Albanci – kaže šef NSA.

Po njegovim rečima, ovakav pristup popisne komisije ugrožava proces popisa stanovništva u kojem albanska zajednica u opštini Medveđa učestvuje posle dve decenije.

-Zahtev za nezavisni i međunarodni monitoring, da se popišu svi Albanci, bez manipulacije brojkama u Medveđi, upućen je diplomatskim predstavništvima OEBS-a, EU, UN, SAD, Nemačke, Francuske i drugima – naglasio je Mustafa.

Dodao je da Albanci ostaju posvećeni da se u procesu popisa dođe do tačnog broja pripadnika albanske zajednice u Preševu, Bujanovcu i Medveđi.

Albanci učestvuju u popisu stanovništva, posle bojkota popisa 2011. godine.

Političari pozivaju Albance: Svi na popis

Bujanovačke su ranije pisale da se u opštini Buajnovac proces odvija bez problema.

U opštini Bujanovac do sada popisano 12.700 građana




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *