Ugrožena bezbednost dece zbog parkiranja na trotoaru kod škole „Sveti Sava“

Bujanovac, 12. oktobar 2022. – Roditelji đaka nižih razreda Osnovne škole “Branko Radičević” koji zbog rekonstrukcije matične škole nastavu pohađaju u bujanovačkoj Srednjoj školi “Sveti Sava”, zabrinuti su za bezbednost svoje dece zbog konstantnog nepropisnog parkiranja na trotoaru ispred škole. Svesni ovog problema iz škole poručuju da je za njegovo rešavanje neophodno uključivanje svih nadležnih institucija – policije i inspekcije.

Kako je za Bujanovačke rekla Biserka Jović, direktorka škole, problem nepropisnog parkiranja ispred škole se ne rešava godinama unazad i pored više zahteva saobraćajnoj policiji.

– Više puta smo se obraćali saobraćajnoj policiji i to ne samo sada od kako učenici osnovne škole koriste naše prostorije, već i godinama unazad. Znamo da postoji problem, ali ne možemo mi sami kao škola da ga rešimo – kaže direktorka.

Dodala je da su kao škola ukazivali na ugrožavanje bezbednosti učenika i zbog parkiranja pored zgrade “Soliter” i to na trotoaru koji je u tom delu najuži zbog čega su đaci prinuđeni da se kreću kolovoznom trakom.

– Škola će preduzeti korake u smislu obraćanja opštinskom Odboru za bezbednost i saobraćajnoj policiji, ali je neophodno uključivanje lokalne samouprave jer oni imaju ingerencije. Preventivno bi mogli da deluju sa policijom, da postave stubiće i tako onemoguće parkiranje. Mi ćemo sa naše strane preduzeti sve i preduzimali smo sve što smo mogli, ali ne možemo da radimo posao drugih institucija – zaključila je Jović.

Podsetimo, zbog rekonstrukcije osnovne škole  učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda nastavu pohađaju u prostorijama srednje škole.

Parkirana vozila ispred škole onemogućavaju učenicima siguran pristup školi, pa su često prinuđeni da koriste kolovoznu traku i time izlažu sebe opasnosti u saobraćaju.

Redakciji Bujanovačkih se javio veći broj roditelja ukazujući na nebezbedno kretanje dece.

– Postoji znak zabranjeno parkiranje, zona škole, ali izgleda nikom ne smeta što deca moraju da izlaze na ulicu i dovode sebe u opasnost. Ovaj problem se mora rešiti dok se ne desi neka tragedija – kaže zabrinuti roditelj sa kojim su Bujanovačke razgovarale.

Ostali roditelji se pitaju šta i da li uopšte radi saobraćajna policija u Bujanovcu, jer, kako su naglasili, “problem nepropisnog parkiranja nije od juče”.

 Parkiranje na pešačkom prelazu, na trotoaru ili van mesta obeleženog za parkiranje je dugogodišnji problem u Bujanovcu sa kojim se svakodnevno susreću svi učesnici u saobraćaju, a posebno pešaci.

Pored škole, nepropisno parkiranje predstavlja problem i za žitelje ulice Save Kovačević, o čemu su Bujanovačke više puta pisale.

Mukama žitelja Save Kovačevića ne nazire se kraj zbog nepropisnog parkiranja u ovoj ulici u centru Bujanovca

Pitanja o problemu bahatog parkiranja u zoni škole i mogućim koracima za rešavanje, naš portal je uputio Policijskoj upravi Vranje, ali i opštinskoj Komunalnoj inspekciji.




One thought on “Ugrožena bezbednost dece zbog parkiranja na trotoaru kod škole „Sveti Sava“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *