Arifi iz Vašingtona: Eskobar nam je obećao

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. oktobar 2022. Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar obećao je političkim liderima Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi da će se baviti pitanjem Albanaca u tri opštine na jugu Srbije, poručio je posle sastanka u Vašingtonu predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi.

-Sa ovog sastanka nosimo entuzijazam zbog obećanja da će se u njegovoj agendi naći i pitanje Albanaca Preševske doline – naveo je Arifi.

Delegacija albanskih političara iz Bujanovca i Prešava, koju čine predsednik opštine Bujanovac i lider Demokratske partije (DP) Nagip Arifi, narodni poslanik i šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa i lider preševske Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmi Mustafa, od petka je u Americi i imaće sastanke i sa predstavnicima američkog Kongresa i Senata.

Posle sastanka sa Eskobarom oglasio se i Šaip Kamberi.

-Razgovarali smo o potrebi da se zahtevi Albanaca Preševske doline tretiraju kako treba, o potrebi za ravnopravnim tretmanom manjina uz reciprocitet, odnosno iste standarde kao preduslov za budući sporazum i dugoročni mir na Zapadnom Balkanu – kaže Kamberi.

Predsednik NSA Ragmi Mustafa naveo je da je „rešenje za pitanje Preševske doline na stolu u Vašingtonu“.

Po njegovim rečima, Preševska dolina je sada fokusu.

Put u Ameriku, kao i letos, političarima iz Bujanovca i Preševa omogućila je kosovska vlada koja je izdvojila 35.000 evra, po zahtevu NSA, za „aktivnosti lobiranja“, kako je rekao kosovski premijer Albin Kurti.

Lideri Albanaca u Bujanovcu i Preševu otputovali u Ameriku




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *