Borba protiv trgovine ljudima u Bujanovcu čeka na Opštinu

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 18. oktobar 2022. – Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima u Bujanovcu će uz pojačanu saradnju svih nadležnih institucija biti završena do kraja godine, zaključeno je u utorak u Bujanovcu na sastanku održanom povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Institucionalna saradnja je, po rečima Suzane Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava, neophodna zbog boljeg prepoznavanja problema trgovine ljudima.

– Inicijativa je predata Opštinskom veću. Od lokalne samouprave imamo podršku i očekujemo da na narednim sednicama taj predlog odluke bude usvojen, a da Skupština zvanično donese odluku o formiranju mreže – rekla je Antić Ristić.

Inicijativa za formiranje lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima pokrenuta je pre godinu dana, o čemu su Bujanovačke ranije pisale.

Borba protiv trgovine ljudima: Zlo prisutno i u Bujanovcu

Govoreći o značaju i neophodnosti formiranja lokalne mreže za sprečavanje i borbu protiv trgovine ljudima, šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi rekao je da je lokalna samouprava zainteresovana za pružanje podrške i pomoći u realizaciji ovog programa.

– Kao opština zainteresovani smo da podižemo svest javnosti o ovom društvenom problemu i da radimo na sprečavanju. Inicijativa postoji i verujem da će na narednim sednicama Opštinskog veća to biti razmatrano i odobreno – rekao je Salihi.

Na pitanje Bujanovačkih zašto lokalna mreža nije formirana ni godinu dana od podnošenja inicijative Salihi je kao razlog kašnjenja naveo proceduru.

Govoreći o pojmu trgovine ljudima, prevenciji i edukaciji, učesnici sastanka su se složili da je za rešavanje problema i prepoznavanje neophodna međuinstitucionalna saradnja svih aktera.

– Najteži deo posla smo uradili. Inicijativa je tu, podršku imamo, a preostaje nam samo uvođenje u legalne tokove – zaključio je Vlastimir Stojković, saradnik za programske aktivnosti Crvenog krsta.

Sastanak povodom evaluacije aktivnosti formiranja antitrafiking mreže u Bujanovcu održan je u maloj sali Doma kulture u organizaciji bujanovačkog Crvenog krsta uz saradnju Odbora za ljudska prava iz Vranja.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici javnih ustanova u Bujanovcu.

Evropska komisija je proglasila 18. oktobar za Evropski dan borbe protiv trgovine lјudima.

Od tada se širom Evrope organizuju aktivnosti koje imaju za cilј podizanje svesti javnosti o problemu i posledicama trgovine lјudima.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *