Srpski i albanski srednjoškolci iz Bujanovca u „Dolini Pčinje“

Bujanovac, 20. oktobar 2022. Evropska nedelja lokalne demokratije po prvi put je obeležena u Bujanovcu  raznim aktivnostima kojima se promoviše i podstiče demokratska participacija na lokalnom nivou.

Tema obeležavanja Evropske nedelje lokalne demokratije bila je „Zaštita životne sredine: Lokalne zajednice preduzimaju akciju“ u čijem fokusu je zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, jačanje otpornosti i rad na postizanju  održivog razvoja.

Tim povodom, učenicima drugog razreda Srednje škole „Sveti Sava“ održana je prezentacija o zagađenjima koja potiču iz životne sredine i oboljenjima koja se javljaju kod lokalnog stanovništva usled zagađenja iz životne sredine.

Održan je i sastanak sa predsednicima mesnih zajednica Rakovac, Lopardince, Veliki Trnovac i Biljača, na kojem je predloženo da se organizuju sastanci u mesnim zajednicama u vezi uvođenja primarne selekcije otpada kako bi se sprečilo nastajanje divljih deponija i ugrožavanje životne sredine.

Drugog dana obeležavanja organizovana je poseta Predelu izuzetnih odlika (PIO) „Dolina Pčinje“, jedinom zaštićenom području na teritoriji opštine Bujanovac.

Petnaestoro srednjoškolaca srpske i albanske nacionalnosti zajedno su učili o zaštiti prirode na praktičnim primerima.

Posetu Pčinji organizovali su Udruženje građana „Alternativa International“  i Ekološko društvo „Bujanovac“.

– Ovo je samo deo aktivnosti koje Opština Bujanovac radi na zaštiti životne sredine i verujemo da će se u daljem periodu broj sličnih aktivnosti povećati na opšte dobro i zdravlje lokalnog stanovništva, kao i poboljšanje stanja u životnoj sredini kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou – navodi se u saopštenju koje potpisuje mr Snežana Milošević, savetnik za ekologiju i zaštitu životne sredine u Opštinskoj upravi.

Evropska nedelja lokalne demokratije je godišnji evropski događaj u okviru koga lokalne vlasti iz 47 država članica Saveta Evrope organizuju javne događaje kako bi se sastale sa svojim građanima i angažovale ih u rešavanje aktuelnih pitanja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *