Mustafa: Postigli smo cilj, Preševska dolina na dnevnom redu Vašingtona

Bujanovac, 21. oktobar 2022. Politički predstavnici Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi nakon posete Sjedinjenim državama poručuju da je “Preševska dolina sada definitivno na dnevnom redu Vašingtona”.

“Adrese su Stejt department, Senat, Kongres, Albansko-američki lobi. Ponuđena su rešenja. Inkluzivnost, reciprocitet i simetrija. Jači smo i puni optimizma”, navodi predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) u Srbiji Ragmi Mustafa.

Albanski političari su u SAD boravili od prošlog petka, a pored predstavnika američkog Kongresa i Senata, primio ih je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Arifi iz Vašingtona: Eskobar nam je obećao

Ovo je, kako kaže Mustafa, druga faza zajedničkog projekta lobiranja za položaj Albanaca u Preševskoj dolini što podržavaju kosovska vlada i premijer Aljbin Kurti.

Za Mustafu je sastanak sa Eskobarom bio istorijski.

„Imali smo sastanak u kancelariji senatora Roberta Menendeza, predsednika komiteta Senata za spoljne poslove, kako bi se obezbedila podrška i zalaganje za Dolinu. Razgovarali smo i sa Džesi Kaplan, saadnicom  kongresmena Džima Hajmsa, kopredsedavajućeg Grupe za albanska pitanja u američkom Kongresu. Gospodin Hajms ostaje nepokolebljiv u svojoj bezrezervnoj podršci Dolini“, kaže Mustafa.

Delegacija se sastala i sa Zakom Grosmano, savetnikom za spoljnu politiku kongresmena Ričija Toresa, kopredsedavajućeg Kongresnog kokusa za pitanja Albanaca.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *