Albanci traže zagarantovan broj mesta u Skupštini Srbije i Zajednicu opština

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. oktobar 2022. Na sastanku političkih predstavnika Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi sa specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, prošle nedelje u Vašingtonu, razgovaralo se o reciprocitetu u pravima Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji, potvrdio je predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, jedan od članova delegacije koju je primio Eskobar. Reciprocitet, za koji se zdušno zalažu albanski političari u tri opštine na jugu Srbije znači, pored ostalog, i garantovana mesta za Albance u Skupštini Srbiji, po ugledu na Srbe u kosovskom parlamentu.

“Ako u kosovskom parlamentu ima deset mesta rezervisanih za Srbe (a ima ih), Beograd bi trebalo da bude spreman da ponudi proporcionalan broj mesta rezervisanih za Albance u Skupštini Srbije (sada nema nijednog)” napisao je na svom blogu američki stručnjak za Balkan  Danijel Server, posle susreta sa albanskom delegacijom u SAD.

Da su ovaj, ali i ostali Serverovi predlozi u pogledu reciprociteta, bili tema  na sastancima u Stejt Departmentu, američkom Kongresu i Senatu, potvrdio je u subotu Arifi za portal Lajmial.

-Ono što mogu da kažem jeste da smo o ovim temama i predlozima razgovarali i sa profesorom Serverom i sa gospodinom Eskobarom. Verujemo u naša nastojanja i bezrezervnu američku podršku – rekao je Arifi.

Arifi iz Vašingtona: Eskobar nam je obećao

Server u tekstu koji je posle sastanka sa Albancima u Vašingtonu objavio na svom blogu peacefare.net, navodi da američka administracija preferira termin simetrija, umesto reciprociteta.

Delegacija Albanaca sa Danijelom Serverom

“Moji posetioci su mi rekli da se ljudima u Stejt departmentu više sviđa termin „simetrija“. Priznajem da ne razumem razliku, ali poenta je da šta god da tražite od nekog drugog, morate biti spremni da date nešto ekvivalentno zauzvrat”, piše on.

Po njegovim rečima, reciprocitet treba da bude osnova i kada je reč o Zajednici opština sa srpskom većinom.

„Ovaj princip treba primeniti i na Zajednicu opština sa srpskom većinom koju Beograd želi da formira na Kosovu. Ta zajednica ne bi trebalo da ima više izvršnih ovlašćenja od slične unije albanskih zajednica u Srbiji“,  kaže Server.

Kako kaže, reciprocitet treba primeniti i u pogledu bezbednosnih trupa, navodeći primer kosovskih bezbednosnih snaga čije prisustvo na severu Kosova sprečava međunarodna zajednica, što nije slučaj sa srpskom vojskom u opštinama sa albanskom većinom u Srbiji – a, trebalo bi da bude, kaže on.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *