Bujanovačka taxi firma: Građani, čuvajte se “divljaka”

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 24. oktobar 2022. – Iz bujanovačke firme “Dixi taxi” se žale da desetak taksista koji rade na crno ugrožavaju poslovanje firme, ali i bezbednost putnika, dok nadležna inspekcija sve to toleriše. Bujanovačke su se uverile da se kod gradskog parka iz nekoliko automobila bez taksi oznaka nudi prevoz građanima.

Ulice Bujanovca su zapravo pune taksi vozila, ali se po registarskim oznakama (TX na kraju) može videti da rade na crno.

“Divljim” taksistima u Bujanovcu od početka godine opštinska saobraćajna inspekcija napisala je 26 prekršajnih naloga zbog nelegalnog obavljanja usluge prevoza putnika, dok je protiv registrovanih taksi firmi pokrenuto oko 70 prekršajnih postupaka, rečeno je našem portalu u lokalnoj samoupravi.

Metin Ramizi načelnik inspekcijske službe u lokalnoj samoupravi pojašnjava da svako ko se bavi taksi prevozom putnika mora da ispunjava zakonom propisane uslove.

– Vozač mora da ima licencu za rad i dozvolu za obavljanje taksi prevoza za vozilo, taksimetar u vozilu, istaknut cenovnik, oznaku na vozilu, a preduzetnik taksi dozvolu i za firmu i posebnu taksi dozvolu za svako vozilo – kaže Ramizi.

Kazna za fizičko lice koje saobraćajni inspektor uhvati na licu mesta u nelegalnom obavljanju prevoza putnika iznosi 20.000 dinara, dok  će preduzetnici za učinjeni prekršaj morati iz svog džepa da izdvoje 60.000 dinara .

– Pored novčane kazne oduzima se i saobraćajna dozvola na 10, 30 i 90 dana i nalaže se isključenje vozila iz saobraćaja uz određivanje gde će se vozilo ostaviti. Kada se isključi vozilo prati se da li se poštuje odluka inspekcije, pa se lice opet sankcioniše ako koristi vozilo u vreme trajanja isključenja vozila – dodaje načelnik Ramizi.

Istakao je da su kontrole taksi vozača svakodnevne i da je tokom godine saobraćajna inspekcija je napisala 26 prekršajnih naloga vozačima koji nisu imali dozvolu za obavljanje taksi prevoza na teritoriji Bujanovca, dok je oko 70 prekršajnih postupaka pokrenuto protiv preduzetnika zbog nepoštovanja zakonskih propisa.

Pozvao je građane da na imejl inspekcija@bujanovac.rs prijavljuju ovu vrstu prekršaja uz dostavljanje fotografija vozila “divljih” taksista.

“Divlji” taksisti na ulicama Bujanovca koji posluju nelegalno ugožavaju taksiste koji rade po zakonu.

Iz bujanovačke firme “Dixi taxi” navode da je trenutno oko desetak taksista koji rade na crno i da ih je najviše u okolini gradskog parka.

Prema rečima Sunčice Nikolić iz firme “Dixi taxi”, koja skoro osam godina pruža usluge prevoza u Bujanovcu i okolini,” divlji” taksisti utiču na poslovanje regularnih taksista tako što se smanjuje broj građana koji koriste njihove usluge.

– Oko 50 odsto vožnji uzimaju divlji taksisti. Ima ih oko desetak, najčešće su kod gradskog parka. Svi registrovani taksi prevoznici uredno plaćaju porez državi, rade legalno, a oni svojim radom i  načinom ponašanja sve rade preko naših leđa – kaže Nikolićeva.

Na pitanje kako prepoznati “divlje” taksiste, ona odgovara da građani pre svega treba da obrate pažnju na registarske tablice.

– Svi prijavljeni taksi prevoznici na svojim vozilima imaju tablice sa oznakom TX, to su poslednja dva slova na tablicama. Bez obzira da li imaju ili nemaju oznaku na krovu, te ilegalne vozače je veoma lako prepoznati zbog toga. Pojedini građani ne obraćaju pažnju na registraske tablice pa ulaze u prvo vozilo na kojem vide oznaku na krovu – dodaje ona.

Pojašnjava da svako taksi vozilo mora da ima taksimetar i vidno istaknut cenovnik, a vozač dozvolu za rad i lekarsko uverenje.

Ističe da se njihov broj poslednjih godinu dana povećao i da su na ovaj problem ukazivali lokalnoj saobraćajnoj inspekciji, ali da nisu naišli na konkretan odgovor lokalnih vlasti za rešavanje ovog problema.

– Zahtev da se legalnim putem spreči rad divljih taksista je upućen opštinskoj saobraćajnoj inspekciji, ali kažu da je malo toga što mogu da urade jer voze privatni auto – kaže naša sagovornica.

Nikolićeva dalje navodi da je jedan od trikova kojim se divlji taksisti koriste kako bi izbegli kontrolu saobraćajne inspekcije i taj što su na stajalištu pre podne bez, a u popodnevnim satima sa oznakama na krovu automobila.

Zona sive ekonomije pred kojom, kako dodaje, država zatvara oči ne utiče samo na poslovanje registrovanih taksi prevoznika već i na sigurnost građana kao korisnika usluge prevoza.

– Po nekom nepisanom pravilu njihova vožnja je jeftinija od one po taksimetru kod registrovanih taksista, a ljudi gledaju da prođu jeftinije. Niko ne razmišlja o ispravnosti vozača i vozila i koliko zapravo rizikuju svoju bezbednost i sigurnost prilikom ulaska u divlje taksi vozilo – zaključila je Nikolićeva.




2 thoughts on “Bujanovačka taxi firma: Građani, čuvajte se “divljaka”

  1. Saša

    Uvek se pominje da im ne mogu ništa zato što voze privatni auto. A gde je tu finansijska inspekcija? Naplaćuju uslugu a ne plaćaju porez.Uđeš mu u auto i kad ti naplati onda mu pišeš prijavu. A gde je tu inspekcija rada? Rade a nisu prijavljeni i nemaju prijjavljenu firmu. Može se ali nikoga ne interesuje

    Reply
  2. Irfan MAMUTOVIC

    Dobar Dan , gradjanin sam Bujanovca,
    Zivim i radim u Nemackoj.
    Kako mogu moju obavezu da se (popisujem)
    Posto nema Nikoga u stanu?
    U pitanju je ulica Josifa Kanjica.
    Hvala Pozdrav

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *