Političari iz Bujanovca i Preševa kod kosovske predsednice: Glavna tema popis

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 24. oktobar 2022. Politički lideri Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi sastali su se u ponedeljak u Prištini sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, a glavna tema sastanka bio je popis stanovništva koji je u toku.

“Masovni odziv na popis znači političko i institucionalno osnaživanje”, poručila je Osmani posle sastanka uputivši poziv Albancima u tri opštine da učestvuju u popisu.

Osmani je navela da masovni odziv jeste odgovor na “šovinističku politiku Srbije koja administrativnim merama pokušava da sprovede etničko čišćenje”, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je, kako se navodi, ponudila podršku kosovskih institucija i diplomatskih misija kako bi svi Albanci Preševa, Bujanovca i Medveđe koji žive na Kosovu ili u drugim zemljama bili popisani.

“Predsednica Osmani je pozvala na ujedinjenje albanskog faktora u pogledu prioritetnih pitanja sa kojima se Albanci suočavaju kako bi se otklonile prepreke koje Srbija pravi u tom procesu”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da kosovska predsednica na svim sastancima sa međunarodnim predstavnicima govori o problemima sa kojima se suočavaju Albanci Preševa, Medveđe i Bujanovca, koji su, kako se navodi, posledica politike Vlade Srbije.

Sastanku su prisustvovali predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Preševa Šćiprim Arifi, narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa.

Bujanovačke su ranije javile da je u opštini Bujanovac do sada popisano 48.600 građana, dok je u Preševu broj popisanih premašio 50.000.

Popis 2022: Trnovac na 9.250, Bujanovac 13.500

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *