Mustafa odgovorio Vučiću: Ima nas više od 100.000 u Bujanovcu i Preševu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 26. oktobar 2022. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) poručio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da “u Preševskoj dolini ima više od 100.000 Albanaca” i da će se to dokazati po okončanju popisa stanovništva.

Mustafa je reagovao nakon što su Bujanovačke prenele izjavu predsednika Srbije da se ni nakon ovog popisa neće utvrditi tačan broj Albanaca koji žive u Srbiji.

Vučić: Albanci na popisu prijavljuju ljude koji godinama ne žive u Srbiji

 

“Gospodine Vučiću, u Dolini nema Albanaca koliko bi vi hteli, nema 1.118 Albanaca koliko godinama tvrdite, ima ih mnogo, mnogo više”, naveo je Mustafa.

Po oceni Mustafe, izjave kao što je Vučićeva, pored toga što ne pomažu procesu popisa, podstiču i napetosti, a čak su i priprema novog talasa osporavanja pravog broja Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, smatra predsednik NSA.

Mustafa je naglasio da u Srbiji nema 5.809 Albanaca, što je zvanični podatak nakon popisa 2011. godine, koji su Albanci bojkotovali.

“Gospodine predsedniče, pročitajte uslove za popis, informišite se pre davanja tendencioznih izjava u kojima napadate zajednicu koja se konstantno ugnjetava”, poručuje Mustafa predsedniku Srbije.

Zatražio je od Vučića da pozove međunarodnu zajednicu da prati proces i tako spreči “pogrešne brojke na kraju procesa”.

Na popis stanovništva bez ličnih dokumenata

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *