Osobe sa invaliditetom u Bujanovcu: Udruženje samo na papiru i za projekte, Opština nezainteresovana

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. oktobar 2022. Opština Bujanovac i Humanitarno udruženje osoba sa invaliditetom „Živeti zajedno“, koje je osnovala pre 10 godina, nisu uradili ništa da nam pomognu i olakšaju život, tvrdi Arife Selimi iz Lučana kod Bujanovca. Iliriana Azemi koja vodi udruženje od osnivanja odgovara: Od početka sam prepuštena sama sebi.

Arife Selimi

Da neće tako biti i da će kroz udruženje dobiti institucionalnu podršku osobe sa invaliditetom u Bujanovcu ponadale su se 2013. godine, kada je udruženje osnovano, a prva donacija iznosila čak 29.000 evra.

-Tada je, ispostaviće se samo deklarativno, za udruženje, odnosno za sve nas, kupljen kombi, specijalizovan za prevoz osoba sa invaliditetom. Nikada ga nismo koristili, već ga Opština koristi za svoje potrebe. Udruženje nije realizovalo nijedan projekat, jednu rampu nisu napravili, a dobijali su novac na konkursima. Nema više ni kancelarije, ni opreme, sve je nestalo – kaže Arife Selimi.  

Kupovinu kombija finansirali su zajednički Opština, sa nešto više od 18.000 evra, i Ujedinjene nacije, kroz program PBILD sa 10.000 evra.

Tadašnji i sadašnji predsednik opštine Nagip Arifi uručio je ključeve kombija potpredsedniku udruženja, što je uz već obezbeđene prostorije, predstavljalo najavu boljih dana i veću podršku jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva.

Od toga nije bilo ništa.

Kombi koristi Opštinska uprava, a po rečima šefa kabineta predsednika Salija Salihija, uvek je dostupan kada udruženje zatraži.

-Nismo ga ni tražili, zato što od početka ništa nismo mogli da uradimo. Nije bilo nikakvih donacija posle toga, nikakvih projekata. Praktično sam sama u udruženju od početka i godinama tražim od opštinskih vlasti da me razreše. Ne mogu sama da uradim ništa, pokušala sam da okupim ljude, mlade, da mi pomognu, ali kad vide da novca nema svi odu – kaže Iliriana Azemi, predsednica udruženja praktično od osnivanja.

Naglasila je da udruženje nije aktivno više godina, međutim proverom u Agenciji za privredne registre Bujanovačke su utvrdila da jeste.

I ne samo to, udruženje je na opštinskom konkursu ove godine dobilo 80.000 dinara za projekat “Vaša podrška, naš osmeh”.

Ovo je potvrdio i Salihi, a Azemi ponudila objašnjenje.

-Tim novcem mi Opština praktično vraća ono što sam ja sama potrošila tokom godina pokušavajući da pokrenem nešto, da uradim nešto za osobe sa invaliditetom, a potrošila sam i više od tog iznosa – kaže Azemi.

Ona je potvdila da su ostali bez prostorije u Sportskom centru “Mladost”, jer više nije mogla da plaća kiriju.

Selimi, na drugoj strani, smatra da ne treba odustati od udruženja i da takva vrsta organizacije može doprineti poboljšanju uslova života osoba sa invaliditetom.

Bez pomoći lokalne samouprave, međutim, to nije moguće.

-Pokušala sam da zakažem razgovor u Opštini, ali me odbijaju, kao da ih opšte nije briga za nas – kaže ona.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *