Zelenoil u bujanovačkim školama: Za iskorišćeni zejtin nagrade laptopovi, tableti, telefoni

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. oktobar 2022. Bujanovačka firma “Zelenoil”, jedina koja se bavi reciklažom otpadnog jestivog ulja na jugu Srbije, pokrenula je ekološku kampanju u školama u Bujanovcu i okolini. Namera je da se deca edukuju o štetnosti široko rasprostranjene prakse da se otpadno ulje neadekvatno odlaže i tako postaje opasan zagađivač životne sredine, a školama će saradnja kroz projekat „Ekotlon“ doneti vredne donacije.

-Umesto da se iskorišćeno ulje baca i tako zagađuje okolinu ponudili smo opciju da ga deca sakupljaju kod kuće i donose u školu, odakle ga mi preuzimamo i odnosimo na dalju obradu. Škole sa kojima sarađujemo će imati korist u vidu robnih donacija, a sami đaci će moći da osvoje nagrade poput laptopova, tableta, telefona, električnih trotineta, bicikala – kaže Bujanovčanin Miodrag Guševski, zastupnik Zelenoila.

Vrednost donacija i nagrada će zavisiti od količine prikupljenog ulja, a o vrsti nagrade će odlučivati direktori škola.

-Očekujemo da na ovaj način povećamo količine otpadnog ulja, koje primarno sakupljamo na terenu, s tim što će benefite svakako imati sve uključene strane – kaže Guševski.

Dodaje da Zelenoil već sarađuje sa brojnim ugostiteljskim objektima i taj način je sakupljanja otpadnog ulja iz privrede pokriven, a kroz projekat “Ekotlon” se posredno uključuje stanovništvo.

-Ponavljam, korist će imati svi, mi kao firma, škole, đaci i na kraju društvo u celini – kaže on.

Projekat “Ekotlon” danas je predstavljen  đacima u Srednjoj stručnoj školi “Sveti Sava”.

-Mi se zaista trudimo da kao škola učestvujemo u svim ekološkim akcijama tako da i ovog puta koristimo tu priliku. Motiv je da se zaštite vode od zagađenja, jer kao što znamo ulje od prženja je jako štetno, zagađuje vodotokove i štetno utiče na živa bića koja žive u vodi. Tako da je to jedna  motivacija, a druga su lepe nagrade koje će dobiti učenici na kraju realizacije ovog projekta. Mi smo ušli u projekat bez ikakvog premišljanja i zadovoljstvo nam je što smo deo ovoga – rekla je za Bujanovačke profesorka biologije Lidija Nedić.

Projekat će trajti do kraja školske godine, a u planu je da zaživi i nastavi se i sledeće.

Zelenoil je ovlašćena kompanija za sakupljanje i tretman otpadnog jestivog ulja po svetskim standardima, za šta ima sve potrebne dozvole i licence.

Prva je i jedina ovakve vrste ne samo u opštini, već i u regionu Jugoistočne Srbije.

Guševski poručuje da su otvoreni za saradnju sa sa svima koji prepoznaju poslovne interese u ovoj oblasti. ali i sa školama van bujanovačke opštine.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *