Unapređene socijalne usluge u Bujanovcu uz pomoć People in Need (PIN), Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Građanskih inicijativa

Bujanovac, 29. oktobar 2022. – Rezultati projekata koji su se bavili unapređenjem socijalnih usluga u okviru akcionih planova, usvojenih prošle godine u Bujanovcu, Vranju i Lebanu, predstavljeni su u petak na završnom događaju održanom u Vranju u organizaciji Građanskih inicijativa.

Prema saopštenju organizatora, sprovedeno je ukupno sedam projekata koji su se bavili decom sa smetnjama u razvoju, decom iz socijalno ugroženih grupa, porodicama sa nedovoljnim roditeljskim kapacitetom, osobama sa invaliditetom i ženama žrtvama nasilja.

– Najjači utisak ostavili su korisnici usluga socijalne zaštite koji su se odvažili i javno govorili o svom iskustvu i na taj način ukazali na važnost bavljenja ovako bitnom temom, kakva je socijalna zaštita ugroženih grupa, navodi se u saopštenju.

Na skupu povodom sumiranja rezultata akcionih planova za unapređenje socijalnih usluga, predstavnici lokalnih samouprava su istakli važnost nastavka pružanja socijalnih i drugih usluga iz akcionih planova.

Diskutovalo se i o planovima u ovoj oblasti za naredni period, a jedan od ciljeva organizatora jeste podsticaj svim akterima društva da i dalje brinu o svojim komšijama iz ranjivih grupa.

Kao deo Akcionog plana za unapređenje socijalnih usluga za 2022. godinu, o čemu su Bujanovačke ranije pisale, pokrenut je internet sajt Centra za socijalni rad koji omogućava lakšu dostupnost informacija građanima Bujanovca.

U okviru projekta pod nazivom “Unapređenje socijalnih usluga opštine Bujanovac” Udruženje romkinja Bujanovac sprovelo je kampanju potpisivanja peticije za otvaranje SOS telefonske linije na albanskom, romskom i srpskom jeziku za pružanje pomoći i podrške žrtvama nasilja u Bujanovcu, o čemu je naš portal takođe pisao.

Projekti koji su realizovani u okviru akcionih planova su “Pomoć u kući za osobe sa invaliditetom, sa akcentom na multipla sklerozu”, “Nasilje nad ženama – specijalizovane licencirane lokalne socijalne službe; Mreža civilnih ženskih organizacija za žene – SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja”, “Podrška porodicama sa nedovoljnim roditeljskim kapacitetima i rizikom od socijalne disfunkcije”,  “Igraonica za decu i mlade smetnjama u razvoju i njihove roditelje”,  “Poboljšanje obrazovanja dece ugroženih grupa u opštini Bujanovac”, “Unapređenje dostupnosti socijalnih usluga” i “Unapređenje socijalnih usluga opštine Bujanovac-SOS telefon”.

Svi projekti su realizovani u saradnji sa predstavnicima civilnog sektora, centara za socijalni rad i lokalnih samouprava.

Završni događaj i predstavljanje rezultata realizovano je u koordinaciji organizacije Građanske inicijative, pod pokroviteljstvom organizacije People in Need (PIN) i Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *