Kurti: Međunarodna zajednica da prati obradu podataka iz popisa u Bujanovcu i Preševu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. oktobar 2022. Kosovski premijer Albin Kurti zatražio je od međunarodne zajednice da prati proces obrade podataka popisa stanovništva u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa koji se završava danas. Kurti se oglasio, jer je, kako je rekao, obrada podataka sa popisa veoma važan proces kojem Albanci neće imati pristup.

“S obzirom na skandalozne izjave državnog vrha Srbije da su cifre koje su iznete, pre nego što je proces okončan, ‘naduvane’ od strane Albanaca”, naveo je Kurti na Fejsbuku.

Vučić: Albanci na popisu prijavljuju ljude koji godinama ne žive u Srbiji

Po njegovim rečima, ovakve izjave dokazuju zašto proces popisa stanovništva i imovine ima istorijski i nacionalni značaj za Albance.

Kurti je naglasio da su, prema informacijama koje pristižu, Albanci u tri opštine na jugu Srbije bili maksimalno angažovani u popisu, uprkos preprekama koje su se pojavile tokom procesa,

“Albanci su već mesec dana maksimalno aktivni i redom popisuju sve, uključujući i one sa privremenim boravkom na Kosovu i dijaspori”, navodi on.

On se zahvalio sunarodnicima što su “odlučno dokazali da ih ima na tom prostoru i to mnogo više nego što se predstavljalo”.

Bujanovačke su ranije danas javile da je u Bujanovcu i Preševu do sada popisano 35.000 građana više nego na popisu 2002. godine.

Popis 2022: U Bujanovcu i Preševu 35.000 više popisanih nego pre 20 godina




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *