Načelnica Azemović: Žbevac dobija novi bunar, kreću radovi

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 2. novembar 2022. – Radovi na izgradnji bunara za rešavanje problema vodosnabdevanja u selu Žbevac počeće za dva dana, saznaju Bujanovačke u lokalnoj samoupravi.

Odlukom o budžetu za 2022. godinu predviđena je izgradnja bunara u selima Žbevac i Končulj, a prema rečima Fazile Azemović, načelnice opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj, postupak javne nabavke je završen i ugovor sa firmom iz Novog Sada koja će obavljati sve radove zaključen.

Žbevčani ponovo bez vode

– Mapiranja lokacija koje se gledaju sa hidrogeoloških karata koje pokazuju na kojim mestima bi trebalo tražiti vodu su urađena. U selu Končulj bušenje je krenulo na dve lokacije, a u Žbevcu će radovi na bušotinama krenuti već u petak, kaže Azemović.

Ono što će se narednih dana raditi, kako kaže, jeste pristup do mapiranih lokacija u Žbevcu.

– Pristupni put do tih lokacija nije dobar, neophodna je bušeća garnitura koja mora  da dođe do te lokacije na dva mesta. Sa novosadskom firmom je dogovoreno da opština sa svojom mehanizacijom naparavi pristup, a da komunalno preduzeće u petak, subotu i nedelju ustupi svoju cisternu sa vodom jer je ona neophodna prilikom bušenja. U Končulju takvih problema nema zbog blizine reke i radovi su već u toku – rekla je Azemović.

Pojašnjava da će se u selima raditi tri bušotine na tri različite lokacije kako bi se pronašla voda koja ispunjava sve kvalitete standarda.

– Izgradnja bunara će biti na mestu koje pokaže najbolje laboratorijske rezultate vode koji će se raditi u referentnim beogradskim laboratorijama. Tražimo dobru, kvalitetnu vodu i nadu nam daju upravo tri različite lokacije. Rukovodimo se i blizinom već postojeće vodovodne mreše, ali to neće biti presudno – navodi načelnica.

Vrednost radova na izgradnji bunara u ovim selima na teritoriji Bujanovca iznosi po 5 miliona dinara sa PDV-om.

– U ta sredstva ulaze svi radovi od bušenja, preko projektovanja, izgradnje i opremanja bunara pumpama. Po sistemu “ključ u ruke” – zaključila je Azemović.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *