Kamberi: Obaranje dronova je kršenje Kumanovskog sporazuma

Bujanovac, 3. novembar 2022. – Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi ocenio je da je obaranje bespilotne letelice kršenje Vojno tehničkog sporazuma zaključenog 1999. godine u Kumanovu.

Kamberi je za list Danas rekao da nije siguran da su novoimenovani ministar odbrane i predsednik Srbije pročitali Vojno tehnički sporazum iz Kumanova iz 1999. godine kada je uspostavljena Kopnena zona bezbednosti koja uključuje i zabranu letova.

– Kopnena zona bezbednosti podrazumeva i zabranu svih vrsta korišćenja vazdušnog prostora, od strane Vojske Srbije. Mi u poslednje dve decenije imamo više slučajeva preleta borbenih aviona, kao što je to bilo i u Preševu. Ovo je za mene drastično kršenje Vojno tehničkog sporazuma iz Kumanova koji su potpisali predstavnici Vojske Jugoslavije sa čelnicima KFOR i taj dokument do sada nikada nije revidiran – naveo je Kamberi.

Dodao je da se na području KZB na jugu Srbije, na teritoriji Bujanovca, Preševa i Medveđe, u „poslednjih dvadeset godina redovno viđaju bespilotne letelice, koje se sada moderno nazivaju dronovima, a sve u skladu sa „Vojno tehničkim sporazumom iz Kumanova koji do danas“, kako  je naveo  „nije doživeo ni jedan aneks između Vojske Srbije i KFOR-a“.

Vojno tehničkim sporazum  (VTS) iz Kumanova koji su predstavnici Vojske tadašnje SR Jugoslavije, potpisali sa predstavnicima NATO snaga na Kosovu i Metohiji, sada pod imenom KFOR, formirana je Kopnena zona bezbednosti na jugu Srbije i sve do granice sa Crnom Gorom, koja ukida pravo na svu vrstu letova bez odobrenja multinaconalnih NATO snaga.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *