Albanci u Bujanovcu: Berlinski sporazum konačno priznanje kosovskih diploma

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. novembar 2022. Politički lideri Albanaca u Bujanovcu pozdravili su potpisivanje tri sporazuma na samitu Berlinskog procesa, posebno naglašavajući značaj sporazuma o priznavanju univerzitetskih diploma, koji, kako kažu, označava “kraj nepriznavanja kosovskih diploma u Preševskoj dolini”.

Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi komentariše da jučerašnja dešavanja u Berlinu “garantuju bolju budućnost”

-Postignuti sporazumi između šest ravnopravnih država na Zapadnom Balkanu doprinose prosperitetu i stabilnosti u regionu – naveo je Kamberi.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje građana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost profesionalaca, studenata, istraživača i profesora.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa naglašava da je ovo početak kraja “nepriznavanja kosovskih diploma u Preševskoj dolini”, kako Albanci nazivaju područje Bujanovca, Preševa i Medveđe.

On je uveren da ovaj sporazum neće doživeti sudbinu Vašingtonskog ili Briselskog sporazuma o priznavanju diploma i stručnih kvalifikacija.

Sporazumom o priznanju univerzitetskih diploma utvrđuju se zajednička pravila i postupci za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija, omogućava mobilnost studenata i akademskog osoblja na Zapadnom Balkanu, skraćuje se period za donošenje odluke o priznavanju na najviše 14 dana i za studente se ukidaju postojeće naknade za podnošenje zahteva za priznavanje visokoškolskih kvalifikacija.

Ovaj sporazum se primenjuje na javne univerzitete, a postepeno će se proširiti i na privatne.

Sporazumom o priznavanju profesionalnih kvalifikacija olakšava se kretanje profesionalaca širom regiona i omogućava se pružanje usluga doktora medicine, stomatologa i arhitekata na Zapadnom Balkanu.

Tim dokumentom se takođe stvara temelj za pregovore o preostale četiri regulisane profesije (babice, medicinske sestre, farmaceuti i veterinarski hirurzi) u predstojećem periodu.

Sporazumom o priznanju ličnih karata, kojim se olakšavaju  uslovi putovanja pojednostavljivanjem administrativnih procedura za ulazak, tranzit i kraći boravak samo sa ličnom kartom, obezbeđuje se jednako postupanje prema svim građanima regiona i ukidaju se sve postojeće vize na Zapadnom Balkanu.

Sporazume su potpisali premijeri Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

 

 

 

 




One thought on “Albanci u Bujanovcu: Berlinski sporazum konačno priznanje kosovskih diploma

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *