Predizborna kampanja za NSA: Od borbe za prava Albanaca do promene naziva škola

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. novembar 2022. Kampanja za izbore u Nacionalnom savetu Albanaca u punom je jeku, a četvorica bujanovačkih kandidata za predsednika saveta poručuju glasačima da će se boriti za zaštitu i unapređenje prava Albanaca u Srbiji, a ne izostaju parole o šovinističkoj državnoj vlasti i najave menjanja naziva škola.

Kandidati obilaze sela, gostuju u tv emisijama, svakodnevno se obraćaju preko društvenih mreža, a za ubeđivanje građana da su oni pravi izbor za šefa NSA služe i brojni bilbordi u centru Bujanovca.

 Aktuelni predsednik NSA i kandidat Partije za demokratsko delovanje (PDD) za drugi mandat na čelu saveta Ragmi Mustafa poručio je prilikom obilaska sela Nesalce da su koordinacija i saradnja sa Kosovom i Albanijom „ne samo cilj, već neophodnost za Dolinu“.

Mustafa kaže da neće odustati od legitimnih zahteva za ostvarivanje prava Albanaca.

Njegov konkurent iz Demokratske partije (DP) Nagipa Arifija, Agim Haliti, zalaže se za jedinstvo Alabanaca.

On je komentarisao nedavno završen popis stanovništva, koji je, kako kaže, pokazao kakav uspeh donosi ujedinjenje albanskog političkog faktora.

-Uspeli smo da opovrgnemo laž koju šovinistička centralna vlast godinama plasira o broju Albanaca na ovom području – kaže Haliti.

O najavi kandidata Pokreta za demokratski progres (PDP) Nevzada Lutfijua da će mu jedan od prvih poteza kada postane predsednik NSA biti inicijativa za promenu naziva Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Biljači, Bujanovačke su već pisale.

Bujanovačkom odborniku smeta Desanka Maksimović, traži promenu naziva škole

Lutfiu predlaže da Kosovo i Albanija zajedno naprave nacionalnu strategiju koja će se baviti „interesima Albanaca u Dolini“.

Kandidat Alternative za promene Levent Ćazimi poručio je iz Miratovca da je nastavak nastavak borbe za dostojanstvo obaveza koju moraju ispunjavati  institucije koje zastupaju vrednosti patriotizma.

Iz ove stranke optužuju Arifijevu DP i PDD Šaipa Kamberija da zloupotrebljavaju pozicije u opštinskoj vlasti i Nacionalnom savetu u predizbornoj kampanji, tako što uoči izbora realizuju projekte u albanskim sredinama i otvaraju konkurse.

Izbori za članove saveta NSA zakazani su za 13. novembar.

Na izborima učestvuje i preševska Demokratska partija Albanaca, čiji je kandidat za predsednika Enver Mehmeti.

Pobrojane stranke se bore za 15 mesta članova Nacionalnog saveta.

Pravo glasa na predstojećim izborima ima oko 35.700 Albanaca koliko je upisano u Poseban birački spisak.

U Posebnom biračkom spisku 35.700 Albanaca

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *