Građani: U Bujanovcu, Preševu i Vranju ima mnogo korupcije

Bujanovac, Vranje, 5. novembar 2022. Više od 50 odsto Bujanovčana, Preševljana i Vranjanaca koji su učestvovali u istraživanju o korupciji smatra da u gradovima u kojima žive ima mnogo korupcije.

-Iz istraživanja se vidi da su u procentu ne manjem od 85 stanovnicima Vranja, Preševa i Bujanovca poznati slučajevi korupcije i da misle da je krupcija problem. Što je još gore skoro 50 odsto ljudi u tim gradovima misli da ima mnogo korupcije u njihovim opštinama – rekao je Danilo Milić iz Olof Palme International Centra, organizacije koja je podržala istraživanje u sklopu projekta Koalicija za transparentnost Juga Srbije.

Najznačajniji rezultati istraživanja o korupciji u Vranju, Preševu i Bujanovcu, kao i preporuke za delovanje u borbi protiv korupcije sublimirane su u publikaciji, koja je predstavljeni u Vranju u organizaciji Romskog centra za demokratiju (RCD).

Milić kaže da je istraživanje dobro urađeno, ali da su podaci tužni i deprimirajući.

-Jasno je da Srbija nema napretka kada je korupcija u pitanju, sada je na 77. ili 78. mestu u svetu prema rasprostranjenosti korupcije. Obaveza nas iz civilnog društva je da ukazujemo na takve slučajeve, podnesemo prijavu, objavimo jedno ovakvo istaživanje, ali je ostalo na nekom drugom – rekao je Milić, piše Vranje news.

Istraživanje Korupcija na lokalnom nivou u jedinicama lokalne samouprave Vranje, Preševo i Bujanovac, sprovedeno od maja do avgusta ove godine.

Bilo je usmereno na informisanost, mišljenja, percepcije i iskustva građana sa korupcijom na lokalnom nivou, u pomenutim opštinama juga Srbije i obuhvatilo je više od 800 građanki i građana.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *