SAD: Srbi da se vrate u institucije, Kurti da formira ZSO

Bujanovac, 7. novembar 2022. Američka ambasada u Prištini zatražila je od kosovskih Srba da se vrate u institucije, a od kosovske vlade da odloži proces preregistracije vozila i obustavi „svaku akciju kažnjavanja nosilaca registarskih oznaka KM dok to pitanje ne reše strane kroz dijalog“.

SAD zahtevaju i da se bez odlaganja poštuju obaveze, što znači hitan početak pregovora o formiranji Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

“Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova odlučio je da se uspostavi Zajednica opština sa srpskom većinom, čime je uspostavljanje ZSO zakonska obaveza za Kosovo. Kontinuirano nesprovođenje ove obaveze Kosova krši princip vladavine prava i šteti ugledu i kredibilitetu Kosova“, rečeno je iz ambasade, prenosi Gazeta ekspres.

Po rečima portparola ambasade, trenutni sporovi između Kosova i Srbije imaju potencijal da dodatno eskaliraju tenzije na terenu.

Iz ambasade navode da su „Sjedinjene Države su saglasne sa Evropskom unijom da su nedavna dešavanja u vezi sa odnosima između Kosova i Srbije izuzetno zabrinjavajuća i da dovode u opasnost značajan napredak postignut u dijalogu koji je omogućila EU“.

Ambasada SAD je od obe strane zatražila da smanje tenzije ne koristeći zapaljivu retoriku, da izaberu put dijaloga i uzdrže se od akcija koje bi dovele do nasilja i konfrontacije.

„Odgovornost obe strane je da garantuje mir i stabilnost na terenu. Akcije, kao što su paljenje automobila ili retorika zastrašivanja neprihvatljive su i podstaći će odgovarajući odgovor međunarodne zajednice”, saopšteno je.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *