Upravni sud: Aleksić nezakonito na čelu vrtića u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 7. novembar 2022. Upravni sud poništio je imenovanje Milovana Aleksića za direktora vrtića „Naša radost“ u Bujanovcu po tužbi glavne vaspitačice Biljane Trajković, koja je takođe konkurisala za mesto direktora na poslednjem konkursu.

Sud je 23. septembra ove godine poništio rešenje ministarstva kojim se Aleksić imenuje za direktora i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Aleksić, međutim,  kaže da ova sudska odluka ne znači i njegovu smenu sa direktorskog mesta.

Konkurs za direktora vrtića otvoren je decembra 2020. godine, a Ministarstvo prosvete je rešenje o imenovanju Aleksića donelo 29. aprila naredne godine.

Tako je Aleksić dobio treći mandat na mestu direktora Predškolske ustanove „Naša radost“.

Aleksiću 3. mandat na čelu Vrtića u Bujanovcu

Nedugo potom, juna 2021. godine, Trajković podnosi tužbu Upravnom sudu protiv ministarstva, a sud je presudio u njenu korist.

U obrazloženju presude kaže se, između ostalog, da je ministarstvo ocenilo da Aleksić ispunjava sve uslove, iako je opštinska prosvetna inspekcija utvrdila da ne poseduje licencu za direktora, koju je po zakonu morao da stekne u roku od dve godine od stupanja na dužnost.

Upravni sud je utvrdio da je rešenje o imenovanju nezakonito i zato što u dispozitivu nije naveden datum početka mandata i njegovo trajanje.

Aleksić je za Bujanovačke potvrdio da je Upravni sud poništio rešenje kojim ga je ministar prosvete imenovao za direktora, međutim, očekuje da će ponovo biti imenovan.

-Sporna je licenca za direktora, koju ja zaista nemam, ali ne mojom krivicom. Nisam mogao da polažem zato što se čekalo da ministarstvo donese pravilnike, usvoji akte. Pravilnik za polaganje za licencu je donet 2019. ili 2020. godine i postoji kategorizacija, tako da sam ja u tom momentu mogao samo da čekam poziv, najpre za obuku, zatim za polaganje. Kada je otvoren konkurs ja sam već bio na obuci – kaže Aleksić, inače funkcioner bujanovačkog odbora SNS.

Naglasio je da očekuje da će do kraja godine položiti za licencu i da će tako otkloniti sve prepreke da ministar donese novo rešenje kojim ga imenuje za direktora vrtića.

-Jer, sud je upravo to odlučio, da vrati ministru na ponovno razmatranje – kaže on.

U tužbi Trajkovićeve se navodi da Aleksić ne ispunjava uslove da bude izabran za direktora i zato što se protiv njega vodi krivični postupak pred Osnovnim sudom u Bujanovcu, ali je ministarstvo ove navode okarakterisalo kao neosnovane jer „zakonom nije propisano da to predstavlja smetnju za imenovanje direktora“, a sud se njima nije bavio.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *