Bujanovačke o Bujanovcu na N1: O zagađenju vazduha, popisu i izbornoj kampanji za NSA

Urednik Bujanovačkih gostovao je u ponedeljak u emisiji „Dan uživo“ na TV N1 gde je govorio o zagađenju vazduha u Bujanovcu, grejnoj sezoni, ali i o popisu i izborima za Nacionalni savet Albanaca 13. novembra. Bujanovačke prenose tekst koji je objavljen na portalu N1

Bujanovac, Beograd, 8. novembar 2022. – Oktobarski račun za grejanje iz gradske toplane u Bujanovcu biće umanjen zbog odlaganja početka grejne sezone. O tome, ali i o drugim temama iz ovog grada razgovarali smo sa novinarom Nikolom Lazićem, koji nam je ispričao kako teče „ozbiljna kampanja“ albanskih stranaka za Nacionalni savet, ali i kako je grad bez industrije, opkoljen šumom, uvek jedan od najzagađenijih u Srbiji.

„Ovo je koliko pratim vesti, jedini slučaj u Srbiji da je neko javno preduzeće koje se bavi grejanjem donelo ovakvu odluku, s obzirom na to da je u celoj Srbiji kasnio početak grejne sezone. Lokalno komunalno preduzeće je bukvalno samo donelo tu odluku, bez ikakvih pritisaka i zahteva potrošača“, naveo je u Danu uživo urednik i novinar „Bujanovačkih“ Nikola Lazić.

Umanjeni računi za grejanje u Bujanovcu

Doduše, kako je napomenuo, u Bujanovcu se na daljinsko grejanje greje samo jedan soliter koji ima oko 40 stanova, a ostalo su javna preduzeća, ustanove, osnovni sud, dom kulture… Rekao je da je to fer odluka rukovodstva komunalnog preduzeća, na čiji rad građani inače imaju zamerke.

„Lepa odluka jednog komunalnog preduzeća da ne naplati ono što nisu ni prodali“, naveo je gost Dana uživo.

Vazduh veoma zagađen: Problem sa pepelom iz jedne firme, deponijom…

Crkveni odbor Bujanovac apelovao je na lokalnu vlast da reši dugogodišnji problem „velike količine neke vrste pepela“ koji otežava disanje, a potiče iz asfaltne baze na putu ka Vranju, objavile su Bujanovačke.

„Nadležni u lokalnoj samoupravi koji se bave ovom problematikom tvrde da ta firma, asfaltna baza, poseduje sve moguće dozvole iz ministarstva i agencija koje su nadležne za tu problematiku i da posluju po svim pravilima u ovoj državi. Ali mi imamo snimke koje nam šalju građani na kojima se vidi da svakodnevno ogroman oblak dima izlazi iz te fabrike… To je na nekoliko stotina metara udaljeno od prvih kuća u Bujanovcu“, navodi Lazić.

On je ukazao i na to da je u tom naselju, pored asfaltne baze, postavljen jedan  od uređaja za merenje zagađenja, klimerko, koji, kako navodi, beleži ogromne vrednosti. „Po nekoliko desetina puta iznad dozvoljenih i normalnih. Nemoguće je dokazati da to dolazi baš odatle, ali je indikativno da je baš na tom mestu. Na udaljenim tačkama gde se nalaze takođe ovi uređaji, zagađenje je na normali“, dodaje Lazić.

Bujanovac u sredu drugi najzagađeniji grad u Srbiji

Novinar ističe da se problemi sa zagađenjem usložnjavaju već s proleća i tokom leta, zbog lokalne deponije. „Gori deponija blizu asfaltne baze, svakodnevno… I Bujanovac tokom celog leta važi za jedan od najzagađenijih u Srbiji. A posebno je zanimljivo jer tu ne postoji industrija, fabrike… Bujanovac se nalazi u jednoj kotlini, opkoljen je šumama, a i pored toga građani ovde udišu vrlo loš vazduh“, naglašava.

Lazić je naveo da komunalno preduzeće godinama unazad ne može da nađe krivca i da odgovori kako dolazi do paljenja deponije. Rukovodstvo optužuje sakupljače sekundarnih sirovina, koji suzbijaju tako konkurenciju – ko prvi dođe, zapali da onaj drugi ne prilazi posle, dodaje novinar.

Kako navodi, građani su pisali brojne peticije, podneli prijave protiv NN lica za paljenje deponije, ali od toga ništa nije bilo.

„Ozbiljna kampanja“ za izbore za Nacionalni savet Albanaca

Kampanja za izbore u Nacionalnom savetu Albanaca u punom je jeku, a četvorica bujanovačkih kandidata za predsednika saveta poručuju glasačima da će se boriti za zaštitu i unapređenje prava Albanaca u Srbiji, a ne izostaju parole o šovinističkoj državnoj vlasti i najave menjanja naziva škola.

Kao i 2018. godine, u izbornu trku za članove Nacionalnog saveta Albanaca ulazi pet albanskih lista – Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe, Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija, čiji je nosilac kandidat za drugi mandat na čelu NSA Ragmi Mustafa, Alternativa za promene Šćiprim Arifija, Demokratska partija Nagip Arifija i Pokret za demokratski progres Šćiprim Musliju.

Predizborna kampanja za NSA: Od borbe za prava Albanaca do promene naziva škola

Komentarišući to, Lazić ocenjuje da je kampanja vrlo ozbiljna i da su sve stranke ozbiljno shvatile ove izbore. U Preševu, Bujanovcu i Medveđi, prema nezvaničnim rezultatima popisa, ima 100.000 Albanaca, između 30 i 40 odsto u celom Pčinjskom okrugu, navodi gost N1.

Kampanja je, kaže, vrlo slična kao i na opštim izborima – zasnovana na patriotskom narativu, međusobnim optužbama…

Ima mnogo trikova, ocenjuje sagovornik N1, koji je ispričao i to da je nosilac jedne liste sin kapetana Lešija, jednog od vođa OVK Preševa, Bujanovca i Medveđe, a da je reč o momku koji nije u politici. Onda, jedna lista traži promenu imena škole Desanka Maksimović u koju idu i sprska i albanska deca, dodaje.

Lazić ističe važnost ovih izbora za albansku zajednicu, podsećajući da Nacionalni savet dobija značajna sredstva od države, ali i od vlade u Prištini, sa kojom je Nacionalni savet potpisao memorandum. Kaže da je taj savet, na osnovu memoranduma, već raspisao konkurs za projekte koji će se baviti zaštitom albanskog identiteta u toj oblasti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *