Prosvetni inspektor: Ministar može da razreši Aleksića sa mesta direktora vrtića

Piše: N. Stevanović

Agim Rašiti

Bujanovac, 8. novembar 2022. Ministar prosvete treba da reši situaciju u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Bujanovcu nakon što je Upravni sud poništio rešenje o imenovanju direktora Milovana Aleksića, kaže opštinski prosvetni inspektor Agim Rašiti. Postoje dve opcije, kaže on – da ministar ponovo bira između Milovana Aleksića i Biljane Trajković ili da imenuje vršioca dužnosti direktora, a Aleksića razreši.

Odluku o direktoru bujanovačkog vrtića ministarstvo još uvek nije donelo, potvrdio je Rašiti za naš portal.

Na pitanje Bujanovačkih da li za donošenje odluke postoji rok, s obzirom da je rešenje o imenovanju Aleksića Upravni sud poništio presudom od 23. septembra ove godine, Rašiti kaže da nema decidno određenog roka, već da se  odluka očekuje „u razumnom roku“.

Bujanovačke su u ponedeljak javile da je Upravni sud po tužbi glavne vaspitačice u vrtiću Biljane Trajković, drugog kandidata za direktora na konkursu okončanom prošle godine, poništio rešenje o imenovanju Aleksića i predmet vratio ministarstvu na ponovno odlučivanje.

Upravni sud: Aleksić nezakonito na čelu vrtića u Bujanovcu

Ova presuda, kaže Rašiti, ne znači da je vrtić ostao bez direktora.

-Milovan Aleksić je i dalje direktor, sve dok ministar ne odluči drugačije, bez obzira na presudu – ističe prosvetni inspektor.

Dodao je da je već bilo situacija da direktorima istekne mandat, a oni nastave da obavljaju dužnost.

Tužba Biljane Trajković delom se saznivala i na nalazu prosvetnog inspektora u Bujanovcu, naknadno smo saznali da se radi o Rašitiju, koji je u vanrednom inspekcijskom nadzoru vrtića 29. marta prošle godine utvrdio da direktor Aleksić ne ispunjava uslove da bude na toj funkciji, pa je ministru predložio da imenuje vršioca dužnosti direktora.

To se, međutim, nije desilo, već je ministar mesec dana kasnije imenovao Aleksića, koji je tako dobio treći direktorski mandat.

Aleksiću 3. mandat na čelu Vrtića u Bujanovcu

Aleksić je na čelu vrtića više od osam godina, a u ponedeljak je potvrdio  Bujanovačkim da je sud poništio rešenje o njegovom imenovanju zato što nema licencu za direktora.

 -Sporna je licenca za direktora, koju ja zaista nemam, ali ne mojom krivicom. Nisam mogao da polažem zato što se čekalo da ministarstvo donese pravilnike, usvoji akte. Pravilnik za polaganje za licencu je donet 2019. ili 2020. godine i postoji kategorizacija, tako da sam ja u tom momentu mogao samo da čekam poziv, najpre za obuku, zatim za polaganje. Kada je otvoren konkurs ja sam već bio na obuci – rekao je Aleksić, inače funkcioner bujanovačkog odbora SNS.  

On očekuje da će do kraja godine položiti za licencu i da će tako otkloniti sve prepreke da ministar donese novo rešenje kojim ga imenuje za direktora vrtića.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *