Advokat: Ministarstvo da poštuje pravo, a ne politiku u slučaju bujanovačkog vrtića

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. novembar 2022. Zakon kaže da ministar prosvete mora odmah ili najkasnije 30 dana od prijema presude Upravnog suda da donese novu odluku o imenovanju direktora u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ u Bujanovcu, a novi direktor treba da bude moja klijentkinja Biljana Trajković, jer je jedini kandidat koji ispunjava sve uslove, kaže za Bujanovačke advokat Dragan Veličković. Svako odugovlačenje i taktiziranje ministarstva značilo bi da se radi o politici, a ne o pravu.

Po Veličkovićevim rečima, Upravni sud je presudom od 23. septembra ove godine potvrdio da aktuelni direktor Milovan Aleksić ne ispunjava uslove konkursa, jer nema licencu za direktora.

Demantovao je prosvetnog inspektora Agima Rašitija da ministarstvo treba „u razumnom roku“ da postupi po presudi Upravnog suda i naglasio da je rok 30 dana, kako kaže član 69 (st.2) Zakona o upravnim sporovima.

-Taktiziranje u bilo kom smislu moglo bi da se prevede na nešto drugo, odnosno na politiku, a nikako na pravo. Pravo je jasno i zakon je jasan, pa bi u ovom postupku ministar bio u obavezi da donese rešenje i da imenuje kandidata koji po konkursu ispunjava sve uslove konkursa – decidan je Veličković.

On se oglasio nakon što su Bujanovačke objavile da je Upravni sud po tužbi Biljane Trajković poništio rešenje Ministarstva prosvete o imenovanju funkcionera bujanovačkog odbora SNS-a Milovana Aleksića za direktora PU “Naša radost”.

Upravni sud: Aleksić nezakonito na čelu vrtića u Bujanovcu

-Gospodin Milovan Aleksić, protivkandidat moje klijentkinje Biljane Trajković, glavne vasptičace u PU “Naša radost”, koja je konkurisala za izbor direktora po konkursu objavljenom 2020. godine, nije ispunjavao uslove da bude izabran za direktora i to u pogledu nedostatka dokumentacije o položenom ispitu za direktora,  što je predviđeno zakonom. Aleksić je u trećem mandatu, kad bi bio u prvom onda bi imao mogućnost da u roku od 2 godine položi taj ispit i da to bude relevantno i zakonito. Međutim, on je u trećem mandatu obavljanja funkcije direktora što znači potpuno nezakoniti izbor za direktora – kaže Veličković.

Aleksić je, inače, našem portalu rekao da očekuje da će do kraja godine položiti za licencu i da će tako otkloniti sve prepreke da ministar donese novo rešenje kojim ga imenuje za direktora vrtića.

-U zadnjoj instanci izbora za direktora u konkretnom slučaju PU “Naša radost” ministar je taj koji donosi rešenje o imenovanju kandidata koji ispunjava uslove. U konkretnom slučaju radi se o tome da je samo jedan jedini kandidat ispunjavao uslove konkursa, a to je moja klijentkinja Biljana Trajković. Ministar mora da donese akt u skladu sa zakonom i da poštuje primedbe i shvatanje suda, da se drži  smernica koje mu daje Upravni sud u svom obrazloženju presude – kaže Veličković.

Advokat ističe da  ministar može da ćuti i ne donosi nikakvu odluku ili da i druga odluka bude u suprotnosti sa shvatanjima suda, ali da se nada da to neće biti slučaj.

-S obzirom na nivo i autoritet organa koji treba da donese odluku, odnosno  s obzirom da se radi o ministru i ministarstvu smatram da uopšte ne bi bilo u duhu zakonitosti da se nastavi sa donošenjem akata koja bi bila suprotna zakonu, jer se ovde mora imati u vidu činjenica da je ministru ukazivano na nezakonit izbor i da je ministar i pored tih činjenica doneo nezakonit akt. U ovom slučaju donošenjem istog ili drugačijeg akta od onog što nalaže sud u ovom postupku, on bi potvrdio ponovo nezakonit akt što je krajnje problematično – rekao je Veličković.

Najavio je da će se “ako se ne poštuje duh zakona u ovom slučaju” preduzeti i druge mere – sva moguća pravna akta uputiće se svim nadležnim organima uključujući i Međunarodni sud pravde.

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *