Šef OEBS-a pozvao manjine na izbore za nacionalne savete

Bujanovac, 10. novembar 2022. – Šef misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu pozvao je pripadnike nacionalnih manjina da iskoriste svoje demokratsko pravo i da glasaju za izbor predstavnika u svom nacionalnom savetu. Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se u nedelju (13. novembar).

– Nacionalni saveti manjina su važna tela kojima su povezane nadležnosti u oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. Nacionalni saveti daju glas manjinskim zajednicama. Oni obezbeđuju institicionalni mehanizam koji je osmišljen da zagovara i podržava sprovođenje prava nacionalnih manjina, kako je predviđeno zakonodavstvom Republike Srbije – poručio je Bratu u video poruci.

Na izborima za Nacionalni savet Albanaca učestvuje pet stranaka, a bujanovački Romi imaju svoju listu za izbore u Nacionalnom savetu Roma.

Proglašena izborna lista bujanovačkih Roma

Bratu je ohrabrio sve pripadnike nacionalnih manjina koji su upisani u poseban birački spisak da iskoriste svoje demokratsko pravo i učestvuju na izborima.

– Unapred se radujemo saradnji sa novim sazivima nacionalnih saveta nacionalnih manjina kada budu formirani, kao i nastavku bliskog partnerstva sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, državnim institucijama, civilnim društvima i medijima na konsolidaciji prava nacionalnih manjina u skladu sa Ustavom i zakonima RS – zaključio je šef OEBS-a u Srbiji.

Predizborna kampanja za NSA: Od borbe za prava Albanaca do promene naziva škola




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *