Novinarima KRIK-a, Vremena i BIRN-a nagrade za najbolje istraživačko novinarstvo

Bujanovac, 11. novembar 2022. (foto BIRN) – Nagrade Evropske unije za najbolje istraživačko novinarstvo u 2021. godini dobili su novinari KRIK-a, lista Vreme i BIRN-a.

Prvo mesto za najbolju istraživačku priču u 2021. osvojili su novinari KRIK-a Stevan Dojčinović, Milica Vojinović, Bojana Pavlović i Bojana Jovanović za serijal tekstova o klanu Veljka Belivuka, piše BIRN.

Žiri u svom obrazloženju navodi: „Autori serijala su izneli niz šokantnih činjenica potkrepljenih dokumentima. Suvereno su koristili sve istraživačke tehnike i alate što su im bili na raspolaganju stvarajući ne samo ekskluzivne nego i temeljito istražene, uverljive i vrlo čitke priče.“

Novinarka Jovana Gligorijević nagrađena je drugim mestom za tekst Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica: Zavera ćutanja koja je dugo trajala. Žiri je u svom obrazloženju naveo da je značaj ovog istraživanja višeslojan.

Treće mesto dele novinari BIRN-a Saša Dragojlo za tekst Krijumčarenje ljudi: Štekovi novca, nasilje i veze sa bezbednosnim službama i Aleksandar Đorđević i Miodrag Marković za serijal tekstova o mehanizmima korupcije u Elektroprivredi Srbije.

U konkurenciji za EU nagradu ove godine bilo je ukupno 24 radova.

Pokrovitelj EU nagrade za istraživačko novinarstvo u Srbiji je Evropska Unija.

EU nagrade za istraživačko novinarstvo 2021. dodeljene su  tokom EU Western Balkans Media Conference u Tirani.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *