Mladi sa juga Srbije u Prištini: Živimo jedni sa drugima

Bujanovac, 16. novembar 2022. Mladi sa juga Srbije četiri dana su boravili u Prištini u okviru omladinske razmene.  “Živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih” – poručili su nakon posete.

„Mladi mogu da promene društveno-političku situaciju kakva se plasira u medijima“, „pravite svoje greške, ali ne ponavljajte naše, nego učite iz njih“, „ovo što smo zajedno, što učimo, radimo i družimo se, jedina je realnost koju poznajemo i priznajemo“ – samo neke od poruka koje su mladima sa juga Srbije na sastanku dobrodošlice prošle nedelje u Prištini poručili predstavnici Britanske ambasade u Prištini, organizacija PEN – Peer Educators Network, People in Need Kosovo, People in Need Srbija i Građanskih inicijativa, koje su organizovale omladinsku razmenu mladih sa juga Srbje i njihovih vršnjaka na Kosovu.

Tokom četvorodnevne posete mladi su imali priliku da se upoznaju sa radom omladinskih organizacija u Prištini, kulturnim nasleđem ovog grada, ali i da na radionicama rade na jačanju sopstvenih kapaciteta, kroz učenje o omladinskom aktivizmu, solidarnosti, zajedničkim interesima, empatiji, timskom radu…

Koliko mnogo može da se uradi sa malo mašte i mnogo dobre volje mladima su pokazali predstavnici organizacija Termokiss i KinoARMATA, a o važnosti i jačini svake napisane i izgovorene reči pričali su im članovi redakcije Kosovo 2.0, medijem koji se bavi istraživačkim novinarstvom, a svoje sadržaje objavljuje na albanskom, srpskom i engleskom jeziku. Mlade je ugostila i organizacija PEN, koja je bila domaćin našim mladima u Prištini.

Poslednji dan bio je rezervisan za kulturu i tradiciju grada, pa su mladi posetili Etnografski i Nacionalni muzej u Prištini, Katedralu Majke Tereze, kao i biblioteku, čudo jugoslovenske arhitekture koja, iako je nekada proglašavana za najružniju zgradu na svetu, svakako predstavlja simbol ovog grada i odiše velelepnošću i raskoši, karakterističnim za vreme u kome je građena.

Mladi sa juga Srbije sa ove posete su kući poneli saznanje o važnosti omladinskog aktivizma za unapređenje svakog društva i prevazilaženje društvenih konflikata, kao i poruku koju žele da pošalju i svetu – “Živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *