EU pozvala Vučića i Kurtija u Brisel

Bujanovac, 18. novembar 2022. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti pozvani su u Brisel na novu rundu dijaloga, rekao je portparol EU Peter Stano.

On je na pres konferenciji rekao da, ukoliko se predstavnici Beograda u Prištine saglase da dođu, sastanak bi mogao da bude održan uskoro.

Radio Slobodna Evropa saznaje iz pouzdanih izvora, kako navode, da će sastanak Vučić-Kurti biti održan u nedelju, 20 novembra, ili najkasnije u ponedeljak, 21. novembra.

„Ono što je novo, obojicu smo pozvali u Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljnijih od 2013. godine i to je cilj. Kao što sam rekao, pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovarali o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavnik EU Đuzep Borelj“, rekao je Stano.

Stano nije naveo datum kada bi Vučić i Kurti mogli da se sastanu, ali je rekao da bi to moglo da se dogodi „vrlo, vrlo brzo“ i da je svrha sastanka „pronalaženje evropskog rešenja“, prenosi RSE.

Stano je dodao i da su „sastanci između zvaničnika EU i predstavnika strana u toku“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *