Zvanično: PDD i Mustafa pobednici izbora za Nacionalni savet Albanaca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. novembar 2022. Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je konačne rezultate izbora za članove Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) po kojima je Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija dobila najviše glasova – 4.155 (31,5 odsto), a druga je Alternativa za promene sa 3.824 glasa (29 odsto).

Potvrđeno je da će ove stranke u novom sazivu NSA imati po pet predstavnika, a o većem koalicionom potencijalu PDD, čiju izbornu listu je predvodio Ragmi Mustafa, Bujanovačke su već pisale.

PDD i Alternativa po 5 mandata u NSA, presudiće koalicioni potencijal

Pokret za demokratski progres Šćirpima Muslijua je treći po broju glasova – 2.289 (17,3 odsto), što je bilo dovoljno za dva mandata.

PDD nije pobedio u Bujanovcu, evo koja lista ima najviše glasova

Isto toliko imaće i Demokratska partija (DP) Nagipa Arifija koja je dobila podršku 1.762 (13,3 odsto) pripadnika albanske nacionalne manjine.

Demokratska partija Albanaca (DPA) dobila je 1.032 glasa (7,8 odsto) i imaće jednog predstavnika u savetu.

Saziv NSA čini 15 članova, a za uprvaljanje saveta je potrebna većina od osam članova.

Od 36.238 građana iz albanske zajednice sa pravom glasa, na izborima je učestvovao 13.841, odnosno nešto više od 38 odsto.

RIK je utvrdila i ukupne rezultate izbora za Nacionalni savet Roma, na kojima je izborna lista bujanovačkih Roma dobila 1.156 glasova (3 odsto) osvojivši tako jedan mandat u savetu.

Nosilac liste Ibro Idić ranije je rekao Bujanovačkim da će „mandat pokloniti drugoj izbornoj listi“.

Ibro Idić: Romi ucenjeni da glasaju za drugu listu, vraćam mandat koji sam osvojio




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *