Vučić i Kurti danas u Briselu

Bujanovac, 21. novembar 2022. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sastaće se danas u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine, na poziv EU, u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

Cilj je pronalaženje rešenja za aktuelnu krizu i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), prenosi N1.

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Borel i Lajčak prvo će odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega će uslediti zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Vučić je uoči odlaska na razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi ali da ide „da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi“.

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 22. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 evra za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Napetost je dodatno porasla pošto su pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju napetosti.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *