Zastave Albanije na zgradi Opštine Bujanovac i Nacionalnog saveta (video)

Bujanovac, 28. novembar 2022. Zastave Albanije vijore se od jutros na zgradi Opštine Bujanovac i sedištu  Nacionalnog saveta Albanaca (NSA). Zastave su istaknute povodom Dana zastave, albanskog nacionalnog praznika.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi lično je postavio albansku zastavu na balkonu iznad ulaza u Opštinsku upravu.

Kao i prošle godine, isticanje zastave aplauzom su pozdravili odbornici vladajuće albanske većine u Skupštini i funkcioneri Opštinske uprave.

Pored zastave Albanije su i državna srpska i zastava Evropske unije.

Na zgradi NSA u centru Bujanovca nema državne zastave Srbije, a albansku je istakao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa

Za razliku od prošlih godina, ove godine neće biti svečane akademije u Domu kulture.

Predsednik NSA Mustafa ranije je poručio da Albancima u Srbiji ni Slobodan Milošević nije uskratio pravo da koriste nacionalnu zastavu Albanije, pa neće ni Vučićev režim.

Mustafa: Ni Milošević nam nije zabranio zastavu Albanije, neće ni Vučić

Zbog isticanja albanske zastave policija godina unazad  podnosi prekršajne prijave protiv Ragmija Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj iz člana 41, stav 1, tačka 3 Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrđenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *