Samo jedna bujanovačka škola i vrtić štrajkuju 1. decembra

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 30. novembar 2022.( foto ilustracija) – Prosvetni radnici u bujanovačkoj opštini podržavaju štrajk u koji će stupiti 1. decembra njihove kolege širom Srbije, ali će samo neki od njih štrajkovati i protestovati zbog sve češćih napada na prosvetne radnike. Štrajka upozorenja biće u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i bujanovačkoj OŠ „Branko Radičević“.

Predstavnici sindikata Nezavisnost potvrdili su Bujanovačkim da će članovi ovog sindikata sutra biti u štrajku upozorenja koji znači obustavu rada od jednog sata.

-Dogovorili smo se da sutra ne držimo prve časove ni u jednoj od tri smena. Znači 17 članova sindikata Nezavisnost sutra stupa u štrajk upozorenja, jer smatramo da je krajnje vreme za promene u prosveti – kaže Saša Đorđević, predsednik sindikata Nezavisnost u OŠ „Branko Radičević“.

Po rečima Suzane Lazarević, predsednice ovog sindikata u bujanovačkom vrtiću, većinu zaposlenih u ustanovi čine članovi sindikata i oni će takođe sutra biti u štrajku.

-Ovoga puta je štrajk upozorenja, dakle obustava rada od sat vremena, s tim da ćemo se organizovati tako da ne remetimo proces rada. Kažem ovoga puta, 10. decembra će biti organizovan protest, a posle ćemo videti da li će sve radikalizovati – kaže Lazarević.

Sindikat Nezavisnost traži izmenu i dopunu zakonske regulative kojom bi se ostvarila maksimalna zaštita zaposlenih, a svaki napad na prosvetne radnike bio kvalifikovan kao krivično delo.

Zahteva se i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Iz centrale Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneli su odluku da se sutra u potpunosti obustavi nastava, ali od toga u Bujanovcu nema ništa.

Nikakvog štrajka neće biti u Srednjoj školi „Sveti Sava“, ali ni u OŠ „Naim Frašeri“.

Razlog – razjedinjenost.

Predsednica Unije u bujanovačkoj Srednjoj školi „Sveti Sava“ Olivera Filipović kaže da su pokušali da se oko štrajka dogovore sa kolegama iz drugog sindikata, ali da nisu uspeli.

-Naš stav je bio da treba svi da štrajkujemo, ne samo članovi Unije, iako smo većina u školi. Smatram da je po ovom pitanju neophodno jedinstvo svih prosvetnih radnika, čija prava su ugrožena, ali sa kolegama iz drugog sindikata nismo usaglasili stavove, zbog toga je odlučeno da štrajka ne bude – kaže Filipović za Bujanovačke.

Šef Sindikata obrazovanja Srbije u ovoj školi Miloš Urošević potvrdio je našem portalu da je članstvo bilo protiv štrajka.

-To ne znači da ne podržavamo štrajk i zahteve naših kolega, naprotiv. Samo smatramo da obustava rada ne bi bila u interesu dece. To je jedini razlog što nećemo biti u štrajku – kaže Urošević.

U OŠ „Naim Frašeri“ takođe neće biti štrajka zbog nejedinstva zaposlenih, potrdila je Ljumnije Mustafi, predsednica Unije.

Dodala je, međutim, da će članovi Unije iz ove škole sutra biti na protestu u Vranju kako bi podržali kolege.

Protest će biti održan u 12 časova ispred Školske uprave.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *