Komunalac posao uklanjanja pasa sa ulica dao firmi Avenija, Milković tvrdi da je to mimo zakona

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 1. decembar 2022. Za uklanjanje pasa lutalica sa bujanovačkih ulica od nedavno je zadužena firma Avenija iz Vrnjačke Banje, sa kojom je JP “Komunalac” sklopio ugovor vredan nešto više od 320.000 dinara. U Veterinarskoj stanici Bujanovac, koja je do sada zbrinjavala pse lutalice, ističu da se ovaj aranžman kosi sa pravilnikom o dobrobiti životinja Ministarstva poljoprivrede.

Direktor komunalnog preduzeća Ruždi Halili rekao je našem portalu da je ugovorom sa Avenijom predviđeno da se psi lutalice iz Bujanovca odvoze u azil za pse u Vrnjačkoj Banji.

Avenija se obavezala da do kraja godine sa bujanovačkih ulica ukloni 60 pasa.

-Odvoziće ih u njihov azil u Vrnjačkoj Banji i više ih neće vraćati. Već danas su počeli sa radom i sakupili su desetak pasa – kaže Halili.

Na pitanje našeg portala zašto posao nije poveren bujanovačkoj Veterinarskoj stanici, koja ga je do sada obavljala, Halili je rekao da Veterinarska stanica nije poslala ponudu u postupku javne nabavke.

Ovo je potvrdio direktor Veterinarske Miodrag Milković, rekavši da su zakasnili iz objektivnih razloga.

Za firmu Avenija vezuju se brojne kontroverze, a nevladine organizacije koje se bave zaštitom životinja više puta su ukazivale na nehumano postupanje.

“Ogromne sume novca se isisavaju iz budžeta opština na ime pomoći u zbrinjavanja pasa, ali se broj beskućnih pasa na ulicama ne smanjuje. Psi se ne sterilišu, ne zbrinjavaju, ništa se ne menja, samo novac nestaje, a psi se muče i ubijaju, iako je i mučenje i ubijanje zakonom zabranjeno”, navodi se u tekstu NVO Koalicija za život.

Dodaje se da ova firma ima ugovore o zbrinjavanju pasa sa mnoštvom lokalnih samouprava i da poslove dobija po pravilu.

Milković nije želeo da komentariše ove navode, ali se pozvao na pravilnik Ministarstva poljoprivrede.

-Hvatanje pasa u nekoj opštini ne može da vrši firma koja nema prihvatilište, registrovano po zakonu,  na teritoriji te ili susedne opštine. Dakle, psi ne mogu da se odvoze po nekoliko stotina kilometara. Azil za pse imamo samo mi – kaže Milković.

Od početka godine do sredine novembra registrovano je 80 napada pasa lutalica na teritoriji opštine Bujanovac, a naš portal je nebrojeno puta pisao o zahtevima građana da se problem konačno reši.

Od početka godine 80 napada pasa lutalica u Bujanovcu, za akciju se čeka JP „Komunalac“

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *